A Barabás Villa

Barabás Miklós, a 19. század kiemelkedő festőművésze 1839-ben vette meg a Városmajor utca 44. szám alatti szőlőskertet, melyen már akkor is állt egy présház és egy pince. A festő 1840-ben saját tervei alapján építtette fel a klasszicista stílusú villát.  Eleinte nyári lakként használta, később ide költözött. 

A villaépület alatt nagyméretű (bor tárolására alkalmas) pincehelyiség volt, amelyet föld alatti folyosó kötött össze a vincellérházzal. 1870-ben eladta a házat, amely ezt követően többször cserélt tulajdonost. Az épületegyüttes az új tulajdonosok igényének és ízlésének megfelelően változott, és a toldozgatások eredményeként az eredeti villaépület felismerhetetlenné vált.Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2000-ben döntött véglegesen a villa felújítása mellett. A tervezésre kiírt pályázatot Basa Péter építész nyerte, akinek a villa felújítási tervének készítésekor nagy segítséget jelentett az a Barabás-akvarell, melyen a művész saját villáját és annak kertjét örökítette meg. A felújítás alapkoncepciója az volt, hogy az eredeti épületrészek (villa, vincellérház) maradjanak meg, minden későbbi bővítményt elbontottak. Az újra előtérbe kerülő villaépület vonzó kertészeti foglalatba került. A terepviszonyoknak és az új funkciók jellegének köszönhetően az új építmények jelentős részét a tervező a föld alatt helyezte el. Rendezvényterem, és galéria van itt. Így a klasszicista villa és a modern művészetek itt békében megférnek egymással. A felújított épületegyüttes 2004-ben Europa Nostra-díjat, az európai építészet egyik legrangosabb kitüntetését nyerte el.

A Barabás Villa híd a régmúlt és a jelen között. Egy klasszicista épület, amely kitárja kapuit a kortárs művészetek előtt. Kulturális színtérként minden korosztály számára sokszínű programot kínál a legváltozatosabb művészeti ágakban. A Villa három egymásba nyíló terme helyet ad könnyű- és komolyzenei koncerteknek, könyvbemutatóknak, író-olvasó találkozóknak és felolvasóesteknek, kamaraszínházi előadásoknak, filmvetítéseknek, ismeretterjesztő előadásoknak, gyerekprogramoknak, kiállításoknak és kézműves műhelyeknek.A kultúraközvetítésen túl a Barabás Villa közösségi színtér is. Többszintes, zegzugos kertje baráti találkozásra éppúgy ideális, mint olvasgatásra. 

A Barabás Villa ligetes, zöld kertje a hét több napján tárt kapukkal várja látogatóit nyitvatartási időben, illetve a Barabás Villa programjaihoz igazodóan. Ideális helyszín pihenésre, olvasgatásra, családi, baráti találkozókra. (itt működik a kerület hivatalos házasságkötő terme, így ilyen alkalmakkor a kertbe nem lehet bemenni).

A Barabás Villa egy könnyű sétával megközelíthető akár a Déli Pályuadvartól, vagy a Széll Kálmán tértől is, de buszra is szállhatunk a Széll Kálmán téren – pont a villával szemben van a buszmegálló.

A kovácsoltvas kapu mögött pihenőpadok és szökőkút vár, a villa épülete mögött a kert, a villa oldalában galéria, a másik oldalon egy kávézó várja az idelátogatókat. 

Mindenképp megér egy sétát ! Gyertek most velünk !

Barabás Villa

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #barabásvilla #villabarabásbudapest #budapesttecsodás #PhotobySly

Szólj hozzá!