A Benczúr

Ismét a Kodály köröndnél kezdtük a sétát – januári napos, szeles időben jártuk végig a Benczúr utcát, egészen a Dózsa György útig. Készüljetek fel egy valódi időutazásra !

Az utcai fasor látványa lenyűgöző,  a csaknem 730 m hosszú utca tele van történetekkel.

Benczúr utca – 2021 január

A Dózsa György út irányába haladva, az első emléktábla Ancsel Évára emlékeztet, aki a 12. szám alatt lakott. Filozófusként, költőként,
egyetemi tanárként ismerhetjük. Szemben irodaházak, elegáns lakások  – irodák sorakoznak. Egyik oldalon elegáns villák, a másik oldalon paloták őrzik titkaiat. A Benczúr utca 27 szám alatt találjuk a Postamúzeumot a Benczúr Ház Kulturális Központ Épületében. Az itt bemutatott gyűjetemény az Andrássy úti Saxlehner Palotából költözött ide 2012-ben. Az épület eredetileg az Egyedi család palotája volt.

Az Egyedi család gazdagságát a 19. század második felében alapította Stern Ignác, az Újpesti lepárlóüzem tulajdonosa, később a család felvette az Egyedi magyar családnevet.

A századfordulón a két testvér tehetséges sportolóként vált ismertté arisztokrata és nagypolgári körökben. Elbeszélések szerint a híres ló, Kincsem egyik unokáját az Egyedi-palota kertjében temették el. A lépcsőházban Róth Miksa díszablaka is megtalálható. A felsőbb szinteken ma a Postamúzeum működik az épületben.

A Postamúzeum a gyűjteményben a, a távközlés és a műsorszórás fejlődésének és történetének emlékeit gyűjti és őrzi.  Régi egyenruhák, zászlók, karszalagok, bélyegzők, telefon-, és távíró készülékek, régi televíziók, de még járművek is helyet kaptak agyűjteményben, de van itt okmány és iratgyűjtemény is. Mennyi történetet rejtenek ezek a falak…egy eltévedt levél, egy régi telefonkészülék…mind egy-egy emlék, egy mese az egykori tulajdonosáról.

A Benczúr utca rejt egy szállodát is (Benczúr Hotel), közel a belvároshoz – mégis egy csendes és jól megközelítő helyen. Az épület mellett, a Benczúr közben, eldugott kis játszótér van – egy pici zöld sziget, egy igazi kis mesebirodalom a belvárosban, ez itt a Benczúr kert.

A kis kitérő után,visszatérve a Benczúr utcára, impozáns irodaházzal találkozunk a 41. szám alatt – a kapuja a borítóképen látható – már a bejárat is lenyűgöző, mellette pár lépéssel újabb gyönyörű kapu és újabb villa.

Megérkeztünk a Benczúr utca 47. számú házhoz, itt működött az egykori Liget Szanatórium. Ez volt az első szanatórium a Városligethez közel, késő szecessziós stílusban kívül-belül. Zsolnay díszítésekkel, kovácsoltvas elemekkel, igazán szép szecesszió alkotás. Az épület Benczúr utcai oldalán  márványtábla emlékeztet arra, hogy második emeletének harmincas számú szobájában távozott e világból Ady Endre, a kávéházi borzas, 1919. január 27-én. Kis emlékszoba is van az épületben – amint újra látogatható lesz, elhozzuk Nektek a beszámolót az épület belsejéről is.

Ancsel Éva, Ady, az Egyedi testvérpár, Balázs Samu – filozófia, irodalom és újságírás, lovassport vagy színház – mennyi kaland és mennyi történet tárul itt elénk ha egy kicsit jobban meg akarjuk ismerni ezt a helyet !

Ahogy a villa előtt elhaladunk, meg is érkezünk a Dózsa György út sarkán álló modern irodaházhoz, amelynek ablakain gyönyörűen tükröződik a szemközti épület. Múlt és jelen egyszerre van itt jelen – kész időutazás itt végig sétálni ! Gondoljatok csak bele milyen lehet egy fárasztó nap végén valamelyik villába hazatérni pihenni..ki ne szeretne ilyen környezetben élni.

Innen körbetekintve, a Városliget hiv Bennünket egy újabb sétára. De most még maradjunk a Benczúr utcában, gyertek Velünk >>

Forrás: Postamúzeum (postamuzeum.hu) ; Szecessziós Magazin (szecessziosmagazin.com) ; Wikipedia; #PhotobySly

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #benczúrutca #PhotobySly

Szólj hozzá!