A Britannia

A Zsolnay Kávéház “otthona” a mai Béke (egykori Britannia) Szálloda. A Teréz körút és a Szondi utca sarkán gyönyörű mozaik dísziti a bejáratot.Szondi György védte a védekezésre szinte alkalmatlan Drégely várát 1552-ben a törökökkel szemben, amikor Esztergom és Nógrád vára már elesett, így Drégely lett az utolsó végvárak egyike. A hosszú csata során a vár és Szondy György is elesett. A várkapitány többször kért segítséget, mégis kevesen maradtak a várvédők. Szondy György várkapitány aki túlélte Mohácsot, 1552 július 9-én itt nem bírt a túlerővel. Az ostrom végeztével Ali basa előkerestette a kapitány testét, fejét közszemlére tétette ki, majd ellensége vitézségét megdicsérve, katonai temetésben részesítette, sírjára vitézsége jeléül lobogós lovaslándzsát tűzetett.

A hős várkapitány emlékét ma is több műalkotás őrzi: Arany János is őrzi az emlékét a Szondi két apródja c. balladában, nem messze a mozaiktól, a Kodály Kőröndön találtok egy Szondi György szobrot, utcák, közintézmények viselik a nevét még ma is.

Az 1900-as évek elején Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít közel a Nyugati pályaudvarhoz. Választása egy négyemeletes sarokházra esett, melyet átépített és külföldön szerzett tapasztalatai alapján a kor minden igényét kielégítő szállodává alakított.

1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a mai Radisson Béke Hotel őse, BRITANNIA néven.

Egy Debrecenből érkezett művészeteket kedvelő házaspár virágoztatta fel a szállodát, korábban a debreceni Aranybika hotelt már sikeressé tették és vonzották a művészeket. A Britannia termeit egyetlen festőművész-tanár dekorálta, Haranghy Jenő.

1926-ban alakították ki a híres Kupola termet, a Szondi sörözőt, a Nótás éttermet, a Székely Ivót és a Móra szobát. Ez utóbbi Móra Ferencről kapta a nevét, akinek a BRITANNIA a második otthona volt. A szálloda körútra néző oldalán kávéházat nyitottak, falai között pezsgő kulturális élet zajlott, így a BRITANNIA Budapest kávéházi kultúrájának és történelmének részévé vált. Az akkori kávéház a Nyugat c. újság szerkesztőinek bázisa volt. Törzshelyük a Sárga terem volt, melynek falait a Móra Ferenc regényeiből vett jelenetek díszítették.

De miért is volt korának egyik legmodernebb szállodája az egykori Britannia? 

Volt itt beépített központi porszívó, hideg-meleg víz a szobákban, itt létesült a harmadik önálló szállodai mosoda. A Britannia legnagyobb „dobása” a szobahívó fényjelzés volt, amellyel a vendégek jelezhették a személyzetnek a kívánságaikat

Non plus ultra Britannia módra:

Britannia

Több mint 100 évvel ezelőtt a Britannia konyháján már diétás ételeket is ajánlottak a vendégeknek!

A háborúban bombatalálat érte és hadikórház működött falai között. A harcok végeztével újra megnyitották, már BÉKE SZÁLLÓ néven. A régi hírnév vonzotta a vendégeket, a ház sok hírességet, politikust, művészt fogadott. A Kupola műsoros estjein, népszerű magyar művészek kezdték a pályafutásukat. Hofi Géza, Korda György, Máté Péter, Medveczky Ilona, Honthy Hanna és Feleki Kamill lépett fel itt.

1985-ben, teljesen felújították és az épületet, így megkezdődhetett a BÉKE SZÁLLÓ harmadik fénykora. A szálloda újjáépítésekor szem előtt tartották a múlt értékeinek megőrzését: a körútra néző oldalon léphetünk be a Zsolnay Kávéházba, amelyet 2018 tavaszán újítottak fel. kupola és az első találkozás a belső térrel.

Közvetlenül a Teréz körút forgatagából a csendes, elegáns kávéházba érkezünk. Ráadásul a Britannia számára tervezett és készített, szecessziós Haranghy kupola fogad minket, mindjárt ahogy belépünk az ajtón. Egy pillanat alatt megbabonáz a hely hangulata, ahol ehetünk, ihatunk, egyedi tervezésű Zsolnay porcelánban szervírozzák a finomságokat, esténként élőzene vár, és még Galériába is mehetünk az első emeleten. Mindenképp menjetek fel a lépcsőkön, már ez is óriási élmény, de ha tovább mentek, freskókat találtok a falakon (a bálteremben, a kisebb termekben, a körút felé néző teremben gyönyörű kandallót és csillárt).

A diétára kényszerülők is bátran betérhetnek ide, ahogy régen, úgy ma is többféle diétás, „mindenmentes” finomságok is vannak itt.

Melyiket választanátok ? Madrigál vagy Almatorta ? 

A Madrigal  (jobbra) tonkababos angolkrémmel, étcsokoládéhabbal és ganache-bevonattal készülő Madrigál süteményünk laktózmentes, nem tartalmaz hozzáadott cukrot és nem tartalmaz búzalisztet sem. A madrigál eredendően kíséret nélküli, többszólamú énekes műfaj, tartalma jellemzően egy gondolat köré fűződik. Ehhez a különleges süteményünkhöz is egyetlen fűszert választottunk: a tonkababot, ami legtöbbünknek a mandulát, marcipánt és vaníliát egyszerre juttatja eszébe, azonfelül ánizsos, szegfűszeges, fahéjas jegyekkel is bír, sőt van egy pikánsan dohányos felhangja is. (Szénhidrát tartalom: 20 g, Kalória tartalom: 399 Kcal ) (Forrás: zsolnaycafe.hu) Nagyon finom !!

A Panyolai  Almatorta (balra) nem kevésbé finom, bár nem annyira diétás mint “zenész” társa – aki teheti, ezt is kóstolja meg, feltétlenüll kérjetek hozzá egy kávét, amelyet a kizárólag a Britannia számára készített Zsolnay csészékben szolgálnak fel. Hosszú felújítás után amely során a szálloda wellness részleggel bővült, újra várja a vendégeket az épület.

1988-ban, Európában elsőként a szálloda az amerikai Radisson SAS hotellánc tagja lett.

Forrás: Wikipedia, zsolnaycafe.hu, egykor.hu

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #britanniahotel #zsolnaycafe #szondigyorgy #drégely #momentsdebudapest #jadorebudapest #terézkörút #flanerieabudapest #budapesttecsodás #britannia #kávéházimesék #slycafe #PhotobySly

Szólj hozzá!