A Dugattyús Ház

Legutóbb ígértem hogy a Margit körúton sétálunk egy gyakran fényképezett különleges házhoz. Ismerkedjünk kicsit mielőtt bemegyünk:

Tervezők: Domány Ferenc, Hofstätter Béla
Helye: 1024 Budapest, Margit körút 15-17.
Építés éve: 1937 / Emeletek száma: 6
Fényképek:PhotobySly

A szűk Margit körúton a 15-17-es számú telkekre, az 1937-ben felhúzott épület mellett állunk. A telek érdekességét több dolog adja. Egyrészt hogy három oldalról is közterület határolja: keleten a Margit körút, délen a Rómer Flóris utca és nyugaton a Margit utca. Másrészt mindez nyugat felé még emelkedik is, hiszen a Rózsadomb aljában vagyunk. ….(egy ugrásra a következő állomásunktól, de erről majd később)

Az épület különlegessége a lépcsőház, az üvegcsőben suhanó lift, amely egészen a hatodik emeletig emelkedik. Az épület legnagyobb trükkje, hogy a két épületszárny emeletei fél szinttel egymástól eltolva kerültek kialakításra. Ez azt jelenti, hogy a lépcsőház minden egyes fordulójából lakások nylnak, így nincs kihasználatlan hely a házban.

A lépcsőház padlózata kékes-zöldes lépcsősorokkal vonzza a látogatókat, bár ide csak ritkán lehet bejutni, esetleg belógni pár foró erejéig. Mi most csak az alsó szintekig jutottunk, de ide még visszajövünk, és reméljük hogy egy másik nézőpontból, akkor már fentről is tudunk majd fotózni. A látvány innen is szédítő >>>>.

A Dugattyús Ház a Margit körúton

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #margitkörút #boulevardmarguerite #adugattyúsház #maisonápiston #escalier #budapestilépcsők #jadorebudapest #visitebudapest #baladesvirtuellesábudapest #virtuálissétákbudapesten #RestezChezVous #maradjatokotthon

Szólj hozzá!