A Főőrségi Palotánál

A Hunyadi udvar oldalán, a várfalon áll, már teljes pompájában látható a nemrég megnyitott Főőrségi Palota.  Alapvetően a palotaegyüttest védő főőrség, valamint a királyt és környezetét védő testőrség kiszolgálására épült

Az eredeti épületet 1971-ben bontották el, az újjáépítést szigorú szabályok szerint végezték el. Az épület alsó szintjén étterem és kávézó kapott helyet, a felső szinten kiállítási terek épültek a modern elvárásoknak megfelelően. 

A Mátyás kút és a Főőrség >>

A Magyar Királyi Koronaőrség a KIrályi Vár első állandó díszbandériuma volt. a Koroanőrség is itt tartózkodott 1944 őszéig, ekkor a Koronával együtt hagyta el a fővárost. 

A bécsi székhelyű Magyar Nemesi Testőrség (később Magyar Királyi Testőrség) gárdistáit minden idők legszebb magyar huszárjaiként emlegették. Az őrség soraiba kizárólag délceg, megnyerő küllemű, az udvari etikett szabályait igen jól ismerő, magas ifjak állhattak be. 

A Főőrségi Palota díszítőelemeit is érdemes megfigyelni. Toltsetek el pár percet a Mátyás kút mellett, innen lehet a legnyugodtabban szemügyre venni az épületet. Az oszlopsor felett timpanon fut végig, felette az épület sarkain 12 győzelmi szimbólum, a trófeumok láthatók – mire emlékeztetnek Benneteket ezek a sisakok ? 

A hatalmas mészkőtömb a Hunyadi udvar oldalán tartogat még meglepetéseket. Mögötte – mot még elzárva a szintén újjáépített Stöckl lépcső (szintén Hauszmann Alajos műve) és a Lovarda. A gyönyörű lépcső és a Lovarda még nem látogatható, de így is beleshetünk az épületekre. Mesevilág születik….

A születőben lévő Budavári mesevilág része a szintén újjáépülő Stöckl lépcső, amely a 19. században a közelében álló egykori épületről kapta a nevét. A Stöckl épület Ausztriában egykor a kastélyok szomszédságában álló melléképületek gyűjtőneve volt. Itt az egykori reprezentatív hivatali épület volt. A lépcső a Hunyadi udvart köti össze a Csikós udvarral és a Lovardával. Az épület óriási, részben színes ablakait Róth Miksa cége készítette, a tetőszerkezete Manzárd stílusjegyeivel csak úgy vonzza a tekinteteket. Milyen gyönyörű lehet belülről !!

Ha tehetitek sétáljatok el ide, a Mátyás-kút, a Főőrség, a szépülő Lovarda – pár lépésre innen a Savoyai terasz – mindegyik varázslatos.  Ha sétálnátok egyet virtuálisan a Savoyai teraszon is, itt megtehetitek: https://youtu.be/2fFBVKr86EA

Forrás: a kihelyezett tájékoztató táblák – Fotók: #PhotobySly

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #buda #budaivár #budavár #PhotobySly

Szólj hozzá!