A Gresham Palota

Amit már láthattatok, de emlékeztetőül megmutatjuk még egyszer – séta Sly vezetésével a földszintjén:

A Gresham

Ismerkedjünk meg kicsit a szecesszióval séta közben, keressük meg a képeken a stílusjegyeket.

A szó maga latin eredetű –  kivonulást, elszakadást jelent a korábbi, hazugnak tartott irányzatok köreiből. 

A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők sokkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded formákat, növényi mintákat használtak díszítőelemként, leveleket, indákat, kerekded formákat, színekkel gazdagítva. 

Magyarországon a szecessziót elsősorban Lechner Ödön (1845- 1914) nevével kapcsolják össze. Őt még többször fogjuk majd emlegetni sétáink során. De jeles képviselői voltak ennek az irányzatnak Magyarországon Baumhorn Lipót (zsinagógák), Magyar Ede (Reök Palota – Szeged, Vakok Intézete – Budapest), Kós Károly és még sokan mások. Most az egyik legjelentősebb szecessziós házban sétálunk.

A Gresham Palota ma a Four Season Hotel szállodalánc tagja. Budapest egyik legszebb panorámája tárul innen a vendégek elé. Közvetlenül a Lánchíd pesti hídfőjénél találjuk a magyar főváros egyik legkiemelkedőbb szecessziós alkotását. 

A The Gresham angol biztosító társaságé volt, de nem itt működött a pénzintézet, itt laktak a dolgozói. 

A neves tervező Quittner Zsigmond és a Vágó testvérek tervei alapján épült, 1906-ban adták át. Az üvegablakokat Róth Miksa, a szobrokat Telcs Ede, Ligeti Miklós formálta, a híres kerámia burkolatot a Zsolnay-gyár készítette. 

Itt nyílt meg az alagsorban 1921 őszén a Pódium Kabaré. Vezetője Nagy Endre nagyváradi író volt, aki beszédhibájával lett felejthetetlen konferanszié. A kabarét 1923-ban betiltották. 1936 őszén azonban a Pódium Írók Kabaréja néven nyitott új színpadot Mikszáth Kálmán keresztfia: Békeffy László. A társulat tagjai voltak többek között: Emőd Tamás, Kellér Dezső, Kőváry Gyula, Kiss Manyi, Komlós Vilmos, Herczeg Jenő és Pethes Sándor.Az előadások mindig teltházasok voltak, 320 főt fogadtak egy-egy este. 1940 tavaszán ismét betiltották, majd megint újjá éledt. Több helyszín után volt még pár kísérlet a Greshamben, de 1942-ben megszűntek az előadások.

A háború idején indult meg az épület állagának romlása. A lakosztályokat lakásokká alakították, a burkolat nagy része is elpusztult, eközben a ház Budapest legnagyobb lakóháza lett. Egyik utolsó lakója volt Turay Ida színésznő. 

(Forrás: szmo.hu 2014)

A sokáig gazdátlan épület sorsa akkor kezdett jobbra fordulni amikor a szállodalánc megvásárolta és megkezdte a helyreállítást. Ma már luxusszálloda: 179 szoba, két elnöki lakosztály és egy királyi lakosztály van benne. 

Érdekességként a mostani legkedvezőbb ár cca 499 Eur (+ a reggeli) – az egyik legnépszerűbb foglaló oldal ajánlata alapján. Nem ez a legdrágább szálloda Budapesten, de a panorámája kétségkívül utolérhetetlen – innen minden gyorsan elérhető, akár gyalogosan is. 

Mi gyakran járunk a Gresham Palota elé a Széchenyi István térre a Lánchidat és a Palota homlokzatát fotózni, nyáron gyakran pihennek turisták itt a parkban. 

A Lánchíd a Széchenyi István térről

De találunk itt Kávéházat, éttermet, bárt. A budapestiek is betérnek olykor egy-egy szecessziós kirándulás erejéig ebbe a csodálatos környezetbe. Ti innátok itt egy kávét ?

A Gresham lépcsőházai közül talán a legkiemelkedőbb a Kossuth Lépcső, szerencsére meg tudtuk nézni ezt a lépcsősort, most megmutatjuk Nektek.

Gyertek Velünk !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyagebudapest #slycafe #gresham #lifestyle #visitebudapest #budapest #budapestiséták #PhotobySly

Szólj hozzá!