A Hármashatárhegyen

Budapest “egyik teteje, a sziklás, néhol igen meredek, ezernyi felfedezésre váró szépség…..Már sokszor láttuk ezt a hegyet a Normafáról, vay a Hárshegyről – ideje volt közelebbről is megismerkedni vele. Igazán kellemes élmény volt itt túrázni. Tudjátok, tömegközlekedünk, a 11-es busz végállomásánál kezdtük a túrát. Ötletszerűen mentünk be az erdőbe, sajnos kiírva nem találtuk merre is kellene mennünk. A Nagybányai út végén a buszfordulótól felfelé sétálva, találtunk egy utat az erdőbe, itt kezdődött a kaland. Nézzétek meg előbb a kisfilmet, utána pedig olvassátok az élménybeszámolónkat.

A kék túra egyik szakaszán sétáltunk, a Budai-hegység egyik legrégebbi turista útján. Némi kerülővel ugyen, de elértük a Glück Frigyes utat amely az Árpád kilátó felé vezet. Bár a kék jelzés néha találkozott a sárga jelzéssel, azért az erdő mélyén már jól lehetett követni a jeleket. Kivéve amikor egy kitaposott ösvényre tértünk le az út lerövidítésének reményében, itt viszont komoly emelkedővel kellett megküzdenünk.

Itt kell köszönetet mondanom a túratársaknak akik segítettek leküzdeni a utolsó métereket, amikor már fogytán volt az erő a Mária Sziklánál!

Túrabot legyen nálatok, hacsak nem vagytok gyakorlott és igen jól edzett túrázók ! Vannak helyek ahol igen nagy segítség lehet egy kis kapaszkodó akár az emelkedőn, akár a meredek lejtőkön.
A Mária Szikla a sétaút felső szakaszán található kegyhely, sajnos elég elhanyagolt állapotban. Némi pihenő után folytattuk a sétát a Glück Frigyes nevét viselő kanyargós, vadregényes sétaúton. MIvel az erdő szinte alagúttá varázsolja a sétautat, a hegynek erről a részéről nincsenek kilátást nyújtó pontok. Ám a séta vége felé, a focipálya mellett elkanyarodva, már szinte sima úton lehet elérni az Árpád Kilátót.
A túra, az emelkedők leküzdése – nem olyan nehezek, talán mi voltunk nagyon fáradtak már induláskor. Nem fizikai fáradtság volt, inkább valahol a lelkünket kellett utolérjük, az emelkedők dupla erőfeszítésnek tűntek, de de valószínűleg ez az erőpróba kellett ahhoz hogy valahogy “magunkhoz térjünk valamennyire a rövdre szabott pihenőidő alatt. A természet a legjobb terápia, fáradtságra, feszültségre, türelmetlenségre, bármire. Az erdei levegő, az őszi színek, a nyújtó és légzőgyakorlatok a fák alatt, vagy az avarban ülve – feltöltenek. Azt hiszem az erdei sétát receptre kellene felírni mindenkinek (állítólag Kanadában már adnak erre orvosi rendelvényt)…
Ahogy az Árpád Kilátót elértük, minden fáradtságunkat elfelejtettük. Az Árpád pihenőnél, ahogy a kis “kővár” felirata jelzi hol is vagyunk, tűzrakó, és pihenőhely van kialakítva, magában a kilátóban is vannak padok, ott is lehet pihenni és csodálni Budapest panorámáját.
Innen látni lehet a Dunát a hidakkal, a környező hegyeket, az Erzsébet kilátót – nemrég még a Normafáról néztük ezt a helyet a távolból. A kilátónál egy kedves hölgy mellé telepedtünk a pihenőhelyen, aki szilvával kínált az otthonról hozott szendvicsünk mellé – ez volt a nap második igazán pozitív emberi élménye – vannak még akik ismeretlenül is segítőkészek, barátságosak – talán az erdő teszi, ott még köszönnek egymásnak a túrázók.
A túraebéd után újabb, mostmár lefelé vezető séta kezdődött. Szinte sima, kanyargós sétaút vezetett vissza a Mária Szikláig, majd onnan tovább Mátyás király erdeje felé, az Oroszlán sziklához. Az Országos Kéktúra útvonalán ennek a szakasznak a neve Glück Frigyes út. Az út a Hármashatárhegy egyik vonulata, amely a hegy nyugati, meredek lejtője alatt vezet a Határ-nyeregtől a Látó-hegyre. A hegy fő látnivalója az Oroszlánszikla (384 m) ,amely egy oroszlánra hasonlító sziklatömb,mellette pihenőpaddal. Mátyás király egykori vadaskertjének határainál járunk – ha tovább folytatjuk utunkat a vadaskert kőkerítésének maradványait is megigyelhetjük. Mi azonban innen már visszafelé indultunk a Szépvölgy dűlő felé. A Szépvölgyi útra érve megpillantottuk az adótornyot, majd lesétáltunk a Fagyöngye megálló felé az erdőben. A túra végére kb 10 km lett a megtett táv, kb 13 ezer lépéssel hegyen-völgyön. Elfáradtunk, de feltöltődtünk – mert túrázni jó, túrázni kell !
Ha ide indultok, jól készüljetek fel ! Túrabakancs, tea, szedvics – és nagy adag lelkesedés és elszántság !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #hármashatárhegy #túráznijó #utazzitthon #PhotobySly