A Hősök Tere

Jártunk már Gábrielnél a tér közepén, a Millenium Házában és a rózsakertben. Ismerkedjünk most kicsit a Hősök Terével. 
A városliget népszerűsítésének gondolata Gróf Andrássy Gyula nevéhez fűződik. Az Andrássy út azt a célt szolgálja hogy a lakosság a város központjából (Deák Ferenc tér) könnyebben eljuthasson a poros belvárosból a zöldbe, a Városligetbe. (A Király utca nem volt elég széles hogy ezt a forgalmat elbírja, az Andrássy út viszont már elég széles volt ehhez). Mert a Városliget mindenkié – az Andrássy úton minden néposztály képviselője végighajthatott vagy végigsétálhatott, “megmutathatta magát, majd a Hősök Tere túloldalán elterülő Városligetben pihenhetett. 

Ide tervezték a Milleniumi Ünnepségek kiállításait. A Milleniumi Kiállítás kapuja volt a Hősök Tere. Volt itt az Andrássy út végén egy Ybl Miklós áttal tervezett ivókút. A hévizes kutat Zsigmondy Vilmos kezdte el fúrni (Budapest gyógyvizeinek felfedezője). Ezt a kutat elbontották, a helyére, szintén Ybl Miklós tervei alapján épült egy “gloriette” (egy terasz, amelyre lépcsősor vezetett fel), ami a kapu szerepét töltötte be, ezt ma már nem láthatjuk mert elbontották. 

1895-ben-ben megszületett a döntés, hogy a Gloriette helyén egy milleniumi emlékművet építsenek. Wekerle Sándor akkori miniszterelnök Zala György szobrászt és Schickedanz Albert építészt bízta meg a feladattal. A két oszlopcsarnok később készült el és a királyszobrokat csak később helyezték el bennük. Eredetileg 14 magyar uralkodó szobra állt az emlékműben.

A Tanácsköztársaság alatt, az egészet vörös drapériával vonták be, Gábriel arkangyal szobrát obeliszkké alakították, és eléje Marx 7 méteres gipszből öntött alakját állították. A Habsburg királyok szobrát kiemelték és elszállították. Ekkor tört össze az eredeti Ferenc József szobor. A két világháború között ezeket a szobrokat ismét felállították. Az új Ferenc József-szobor (immár koronázási ruhában, azonban korona nélkül) 1926-ra készült el.

A Hősök tere gyakorta volt, és ma is helyszíne tömeges rendezvényeknek, valamint számos tüntetésnek és politikai nagygyűlésnek. (Nagy Imre újratemetés előtti ravatalozása, II. János Pál pápa szentmiséje 1991-ban…), napjainkban itt rendezik meg minden évben a Nemzeti Vágta döntőit. (igén októberre tervezik a rendezvényt).  

A hatalmas tér három fő eleme a Műcsarnok, vele szemben a Szépművészeti Múzeum, és a kettőt vizuálisan összekapcsoló Milleniumi Emlékmű. Ez a monumentális tér választja el a zajos városrészt a zöld Városligettől.  Néhány pillanat a Műjégpálya, majd az Andrássy út felől>>>

A téren látható szobrok:

  • középen: a Milleniumi emlékmű, az oszlop tetején Gábriel arkangyal (vele akár már szelfizhettünk is a Millenium Házában), a talapzaton elöl Árpád fejedelem, mellette a Hét Vezér.
  • bal oldali oszlopcsarnok (balról jobbra): Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos.. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé néz a Munka és Jólét szobra, a másik végén pedig a Háború lovas kocsija.
  • jobb oldali oszlopcsarnok (balról jobbra): Hunyadi János, Mátyás király, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé a Tudás és Dicsőség szobra, a másik végén, a Háborúval szemben pedig a Béke lovas kocsija áll.

Most hogy már megismerkedtünk a Hősök Tere történetével is, pihenjünk meg a városligeti tónál az újabb sétánk előtt – hamarosan a Vajdahunyad Várba megyünk.  Holnap hozzuk a tó képeit – visszavárunk Benneteket !


#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #budapesttecsodás #jadorebudapest #hősöktere #laplacedeshéros #PhotobySly

Szólj hozzá!