A Lánchídnál

Január vége volt – vasárnap reggel. Még szürke volt minden amikor útra keltünk. A Széchenyi István téren kezdtük a sétánkat – a Lánchíd oroszlánjainál. Nyugodt volt a víz, már jó ideje nem kavarják fel kisebb-nagyobb hajók, Vasárnaphoz képest még korai órában érkeztünk a Duna partra.

Nemrég még fentről a Várhegyről néztük, most testközelből vettük szemügyre a felújítás előtt álló Lánchidat. 1849. november 20-án avatták fel – legutóbbi felújítása 1966-1988 között zajlott – mára már halaszthatatlanná vált a felújítása.
Az első cölöpöket 1840-ben vésték be a helyükre

Mennyi mindent látott ez a híd ? Forradalom, háborúk, békés napok – csend és forgatag. Ma is méltósággal köti össze Pestet és Budát a főváros első állandó hídja.

Senki sem volt még rajtunk kívül a parton – felemelő érzés volt a Dunánál sétálni aznap reggel. A folyó nyugodtsága, a fények és színek játéka, a saját gondolatainkkal elkeverve megnyugtató hangulatot teremtettek.

Szemben a Budai Vár, a Mátyás templom, a Halászbástya – a pesti oldalon az Akadémia, a Gresham Palota,, a pesti oldalon szinte a híd
folytatása a Zrínyi utca, már a Bazilikához vezet.

Ez az utca máskor nyüzsög – most csendes és üres – de ez a csend most más mint más vasárnap reggeleken – csak a Pocakos rendőr vigyázta a rendet az utcán a téli hidegben – persze maszkban nehogy megszegje a szabályokat….

Gyertek most Velünk ! Sétáljunk egyet a híd lábánál, majd a Bazilika felé.

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #lánchíd #lepontdeschaines #Bazilika #Basilique
#PhotobySly

Minden megosztásért Köszönet !

Szólj hozzá!