A New York Palota – Budapest

Története a 19. században indult, amikor Max Aufricht magyar tanító Budapestre érkezett. Ambícióinak köszönhetően tanítóból hamarosan sikeres jogász lett, és Párizsba utazott, ahol a New York Biztosító Társaság igazgatójával karöltve hozták létre a biztosító magyarországi hálózatát – amelynek hamarosan székházra lett szüksége.

A budapesti Nagykörút egyik legimpozánsabb épülete, a New York-palota a kezdetekkor biztosítótársasági székházként üzemelt.

Az elképzelés egy eklektikus stílusú, hatalmas épület volt a város központjában – és nemsokára ki is adták a megbízást az épület megtervezésére Hauszmann Alajosnak, aki négy emeletes palotát és a benne elhelyezkedő földszinti Kávéházat tervezett. 

1894-es átadását követően a földszinten berendezett, pompás New York Kávéház hamar az irodalmi és művészi élet központjává vált: a művészek, írók és költők kedvenc gyülekezőhelye lett.

A több, mint 120 éves New York Kávéház történelme összeforr az irodalommal – és bár több kort, több rendszert és sorsfordító történelmi változást élt meg – mégis mindig újjászületett. 

2011-ben a Világ Legszebb Kávéháza lett..

A Kávéház épületének dekorációja

A pazar, tágas belső tér kialakítására már a korai években nagy hangsúlyt fektettek. A belső teret csavart márvány oszlopokkal választották el egymástól. A Kávéház külső szobordíszei, a tizennégy bronz ördög fauna alak az érzékiséget, a csúfolódó kedvet szimbolizálják – a szobrok között megjelenik „El Asmodáj” alakja is (démonok hercege), amely a kávé és a gondolkodás szellemét hirdeti a mai napig, ezzel támogatva, inspirálva a betérő művészeket.

A tiszteletet parancsoló bejárat mögött igazi csodák várnak ránk. 

Ide hamarosan bemegyünk 

Szólj hozzá!