A Ruszwurm – a Budai Várban

Ahol erőt gyűjthetünk a sétához …

A Ruszwurm cukrászda a jelenbe varázsolt tegnap Budapest legszebb részén, a Várnegyedben, a Mátyas-templom közvetlen szomszédságában.

Egy lépés a Mtyás templomtól

A Schwabl Ferenc cukrász által megálmodott látványosan szép, családias hangulatú cukrászda 1827-ben kezdte meg működését a Szentháromság utca 7. szám alatt. Három évvel később Richter Lénárt, József nádor udvari sütője, majd Müller Antal vette át az üzletet.

A névadó, Ruszwurm Vilmos 1882-ben került a bolt élére, negyedik tulajdonosként. Vezetése idején a népszerű műhely tovább virágzott, törzsközönségét és megrendelőit főnemesi családok, valamint budai polgárok adták. 1922-től Tóth Ferenc öregbítette a cukrászda hírnevét, egészen az 1951-es államosításig.

A rendszerváltás után a Szamos cukrász család megvásárolta a nagy hagyományú intézményt. Az épület Budapest egyik nevezetessége, a berendezés védett műemlék. A látogatókat ma is a cseresznyefából készült, mahagóni berakású pult és az azóta kicserélt, de korhű ülőbútorok fogadják, mintha időutazáson lennénk és hirtelen egy századfordulós szalonba csöppenünk a belső térbe. A vitrinekben cukrász felszerelések láthatók, ja és a kínálat……ha nem tudnál az étlap alapján dönteni, meg is nézheted a finomságokat.

Jelenleg az üzlet specialitásai a különböző vajas sütemények: a Ruszwurm krémes, a rétesek és pogácsák, a Ruszwurm Linzer. Ezek mellett változatos és klasszikus tortákat, valamint fagylaltokat kínálnak.

1912-ben még több mint 300 kávéház és cukrászda működött Budapesten. Ma már közel nincs ennyi, de maradt éppen elég: Budapest még mindig a hangulatos kávéházak városa, és persze híres cukrászdákat is találunk. A hagyományos magyar konyhaművészet az édességek terén is jeleskedik: aki Budapestre látogat, annak kötelező program egy Dobos-torta vagy éppen egy somlói galuska jóízű elfogyasztása, hangulatos történelmi környezetben, na de a Mátyás templom közvetlen szomszédságában kávézni, megkóstolni az igazi Ruszwurm krémest.

Igazi élmény ! 

A cukrászda saját honlapja: www.ruszwurm.hu – Az itt leírt információk a cukrászda történetéről, innen és saját tapasztalatból származnak.

Mi egy igazi túrós rétessel gyűjtöttünk erőt a sétánkhoz – Nektek is ajánljuk 🙂 Ha itt jártok, látogassatok el ide. 

Túrós Rétes

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #budaivár #cukrászda #ruszwurm #PhotobySly #túrósrétes #slyvoyageblog #slycafe

Szólj hozzá!