A Stefánián

“A régi mániám…végighajtani a Stefánián…..”

Az Ajtósi Dürer sor és a Thököly út között végig sétáltunk. Sokat hallottunk már erről a környékről, ismerkedjünk meg vele most kicsit közelebbről.

Lajtai Lajos, Békeffi István és Szenes Iván szerzeményét valljuk be még most is dúdoljuk ha a szöveg egy darabkája elénk kerül. Sok neves előadóművész tolmácsolásában ismerhetjük már ezt a dallamot. Énekelte Feleki Kamill, Rátonyi Róbert, Csákányi László, Paudits Béla – mi most is dúdoljuk a dallamát, amikor ezeket a sorokat írjuk.

A Stefánia út a budapesti XIV. kerület fő útvonala. Nevét Rudolf trónörökös feleségéről, Stefánia hercegnőről kapta – ő volt Sissi menye. Híres volt jótékonykodásáról, és az ő védnöksége alatt alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség, a jelenlegi védőnői hálózat elődje. Stefánia Pannonhalmán halt meg, és a főapátsági templom kriptájában temették el.

Hazánkban élve megkedvelte az országot és a konyhát, sőt gazdagította is a magyar gasztronómiát. Az általa kreált főétel, pl. a Stefánia módra készített vagdalt jellemzője, hogy beledolgozott főtt tojást tartalmaz. De Stefániáról tortát is elneveztek.

Teljes hossza több mint másfél km, mi most a Thököly úttól az Ajtósi Dürer sorig sétáltunk. Szikrázóan sütött a nap, de majd megfagytunk olyan hideg volt. (egy február végi séta képeit hozzuk el most Nektek).

Épp csak magunk mögött hagytuk a Thököly úton a Kőkedves erkélyre befalazott alakját, máris a Stefánia útra érkeztünk.

Ha ebben az irányban haladunk, jobb kéz felől Nagykövetségek sorakoznak – az olasz, az iráni, a svájci – egymás mellett békében, az Ajtósi Dürer sor sarkán a líbiai – de erről a házról később még részletesebben is szót ejtünk majd. 

A nagykövetségek között bújik meg egy modern irodaház – a Stefánia Park épülete.

Az út másik oldalát nagyrészt a Stefánia Palota épületei és kertje foglalják el. Emlékeztek? a Zichy Géza utcáról már láttuk a hátsó részt, most végre a homlokzatot is megnézhetjük.

A Stefánia Palota egy a 19. század végén neobarokk stílusban épült egykori úri kaszinó, (eredetileg Parc Klub volt a neve) egész pontosan 1895-ből. Már első ránézésre is feltűnik a palota főúri kisugárzása, díszes báltermek kaptak itt helyet, férfi és női öltöző szobákkal, az angol klubok mintájára a főépülethez díszes melléképületekkel a kiszolgáló személyzet számára. Az egész palota főúri pompával lett berendezve – írt erről a Vasárnapi Újság 1894-ben (Vasárnapi Újság – 42. évfolyam, 20. szám, 1894. május 19.).

Közvetlenül mellette épült fel a Honvéd Kulturális Központ, amivel ma jogilag egyetlen intézményt alkotnak Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ néven. A telek fennmaradó részén parkot alakítottak ki – valaha volt itt csónakázó tó, szökőkút és teniszpálya is – , ide sajnos csak a kerítés rácsain keresztül leshettünk be, sajnos most nem látogatható.

Képzeljük csak el milyen előkelő társaság hajthatott itt végig abban az időben egy-egy bál idején – nem csoda hogy a sokan szerettek volna ebbe az illusztris társaságba kerülni és végighajtani a Stefánián. 

„A régi mániám, végighajtani a Stefánián, egy fess fiákeren, és a gomblyukamban virág terem…” (Régi nyár c. operett). Álmodozzunk még kicsit a régi korokról de közben sétáljunk tovább. 

Ahogy a Stefánia Palotát lassan elhagyjuk, az Elte Dürer kollégiuma mellett jutunk el az Ajtósi Dürer sorra.  Csak a zebrán kell átkelni és pár lépésnyire a Millenium Háza vagy a Botanikus kert. Itt még álmodozhatunk egy kicsit a főúri világról és megpihenhetünk valamelyik kertben.

Ha sorra vesszük a Stefánia út híres lakóit, emlékezzünk meg itt Zala Györgyről. A villája a Stefánia út 111 – elvileg a líbiai nagykövetség épülete. (az Ajtósi Dürer sor és a Stefánia sarkán). Melyik híres Zala alkotás mellett sétáltunk nemrég ? Ennek a bevételéből építtette a Stefánia sarkán álló vilát. Jöhetnek a megfejtések kommentben !

Holnap közelebbről megismerkedünk a Zala Villával. 

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #stefániaút #zugló #istvánmező #PhotobySly

Szólj hozzá!