A Szaloncukker

Igazi Hungarikum a szaloncukor, amely manapság már mindenféle ízesítésben, akár mindenmentesen is beszerezhető, vagy akár otthon is elkészíthető. De tudjuk honnan származik?

Szalonczukkedli – így hívta Jókai Mór, az akkoriban nálunk  elterjedőben lévő különleges édességet, amely a történetek alapján a francia mesterektől, német közvetítéssel érkezett hozzánk, ez volt a fondant-cukor. Főúri szalonokban tálalták a cukor masszát, amelyet csokoládéval vontak be, és egyenként fényes papírba csomagolták. Innen ered a szaloncukor elnevezés. (németül: salonzukerl, ezt alakította Jókai Mór szalonczukkedlire).

Tudtárok hogy Jókai Bajza utcai villájában  irodalmi szalont tartott fenn ? Itt találkoztak a korszak jeles művészei. (Hamarosan sétálunk majd a környéken..)

Kezdetben kézzel készítették az édességet, lisztezett formába öntötték a folyékony cukormasszát, a cukor megszáradása után becsomagolták a kis édes falatokat.

A  XIX. század végén lassan megjelentek a fondant készítő gépek is, amelyek neves cukrászatoknak gyártották  a szaloncukrokat, egyre több ízben, akár egyedi rendelésre is. Mára ezerféle szaloncukor közül válogathatunk. 

A mostanában is népszerű zselés szaloncukor a hetvenes években jelent meg nálunk, ez volt mindenki kedvence karácsonykor. Emlékeztek még arra a felejthetetlen fehér dobozos szaloncukorra? A doboz nem volt különleges, de a legfinomabb cukrok lapultak benne, ettől volt tökéletes a karácsony – ma sem hiányozhat a karácsonyi napokról ez a finomság ? Inkább kevesebbet veszünk, de minden beszerezzük, az ünnep része lett.

A karácsonyfa állítás szokása Németországból érkezett hozzánk. A karácsonyfára eleinte mézeskalácsot, almát, papír díszeket tettek, manapság már szinte csak a modern gömbök és girlandok kerülnek a fákra. Hol vannak már gyerekkorunk díszei ? Nálatok is van még a padláson valahol egy doboz a régi kincsekkel ? 

Tudtátok hogy csak Magyarországon terjedt el az a szokás hogy a karácsonyfára szaloncukrokat teszünk ?  Veletek is előfordult hogy a fára tűzött szaloncukrokból csak a papír maradt karácsony estére ? 

Nektek melyik a kedvencetek? 

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #szaloncukor #budapest #budapesttecsodás # #PhotobySly

Szólj hozzá!