A Teréz körút „Békéje”

Az 1900-as évek elején Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít közel a Nyugati pályaudvarhoz. Választása egy négyemeletes sarokházra esett, melyet átépített és külföldön szerzett tapasztalatai alapján a kor minden igényét kielégítő szállodává alakított.

Egy Debrecenből érkezett művészeteket kedvelő házaspár virágoztatta fel a szállodát, korábban a debreceni Aranybika hotelt már sikeressé tették és vonzották a művészeket.

A Britannia termeit egyetlen festőművész-tanár dekorálta, Haranghy Jenő.
1926-ban alakították ki a híres Kupola termet, a Szondi sörözőt, a Nótás éttermet, a Székely Ivót és a Móra szobát. Ez utóbbi Móra Ferencről kapta a nevét, akinek a BRITANNIA a második otthona volt.

A szálloda körútra néző oldalán kávéházat nyitottak, falai között pezsgő kulturális élet zajlott, így a BRITANNIA Budapest kávéházi kultúrájának és történelmének részévé vált.

Az akkori kávéház a Nyugat c. újság szerkesztőinek bázisa volt. Törzshelyük a Sárga terem volt, melynek falait a Móra Ferenc regényeiből vett jelenetek díszítették.

De miért is volt korának egyik legmodernebb szállodája az egykori Britannia?

Volt itt beépített központi porszívó, hideg-meleg víz a szobákban, itt létesült a harmadik önálló szállodai mosoda. A Britannia legnagyobb „dobása” a szobahívó fényjelzés volt, amellyel a vendégek jelezhették a személyzetnek a kívánságaikat

Non plus ultra Britannia módra:

Több mint 100 évvel ezelőtt a Britannia konyháján már diétás ételeket is ajánlottak a vendégeknek!

A háborúban bombatalálat érte és hadikórház működött falai között. A harcok végeztével újra megnyitották, már BÉKE SZÁLLÓ néven. A régi hírnév vonzotta a vendégeket, a ház sok hírességet, politikust, művészt fogadott. A Kupola műsoros estjein, népszerű magyar művészek kezdték a pályafutásukat. Hofi Géza, Korda György, Máté Péter, Medveczky Ilona, Honthy Hanna és Feleki Kamill lépett fel itt.

1985-ben, teljesen felújították és az épületet, így megkezdődhetett a BÉKE SZÁLLÓ harmadik fénykora. A szálloda újjáépítésekor szem előtt tartották a múlt értékeinek megőrzését: a körútra néző oldalon léphetünk be a Zsolnay Kávéházba, amelyet 2018 tavaszán újítottak fel.

Közvetlenül a Teréz körút forgatagából a csendes, elegáns kávéházba érkezünk. Ráadásul a Britannia számára tervezett és készített, szecessziós Haranghy kupola fogad minket, mindjárt ahogy belépünk az ajtón. Egy pillanat alatt megbabonáz a hely hangulata, ahol ehetünk, ihatunk, egyedi tervezésű Zsolnay porcelánban szervírozzák a finomságokat, esténként élőzene vár, és még Galériába is mehetünk az első emeleten.

A diétára kényszerülők is bátran betérhetnek ide, ahogy régen, úgy ma is többféle diétás, „mindenmentes” finomságok is vannak itt.

Már megmutattam Nektek a Madrigált…

(Aki nem látta itt megnézheti:https://www.facebook.com/slyvoyage/posts/2804873912911218)

Ti melyik „szépséget” választjátok a süteményespultból? Akár elvitelre is kérhetitek.

1988-ban, Európában elsőként a szálloda az amerikai Radisson SAS hotellánc tagja lett.

Forrás: Wikipedia, www.zsolnaycafe.hu, egykor.hu Fotó: #Photo bySly

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #terézváros #béke #zsolnaycafe #slycafé #PhotobySly