A Zichy Géza utcán

Nemrég az Andrássy út legszebb részén, de egy csendesebb utcában – ez volt a Benczúr utca (https://youtu.be/yr4JbximkhA) sétáltunk, gyönyörű villák között. Ez egy másik világ a fővárosban, mint ahogy most, hogy már az újabb városligeti sétánkon is túl vagyunk, egy másik – rejtett villanegyedbe megyünk szépségekre vadászni, andalogni a meseházak között.
A Vajdahunyad vártól átsétáltunk a játszóterek mellett,a Botanikus Kert felé – így érkeztünk el az Ajtósi Dürer sorra.

Az Ajtósi Dürer sor egyik meghatározó eleme a Dürer Kert – sajnos most nem üzemel. Az épületegyüttes eredetileg a francia Sacré Coeur apácák nevelőintézete volt, majd oktatási célokat szolgált – mára, amikor működik, Budapest egyik meghatározó klubja lett. A kertben és az épületekben rendezvényeket tartanak, szabadtéren és bent egyaránt.
Mostanában sajnos egy fekete kerítéssel takarják el a kertet és a mellette tátongó építési területet – reméljük hamarosan újra valamilyen rendezvény keretein belül sétálhatunk majd itt.

A Hermina út felé folytatjuk tovább a sétánkat, így érkezünk el a Zichy Géza utcához – itt kezdődik egy újabb rejtett villanegyed, vagyis mi most itt kezdjük a sétát, és később majd benézünk a Cházár András utcába is, mert ott is van ám érdekesség – mesekastélyok, paloták, kertek várnak itt ránk. Csendes, nyugodt környék ez itt, már ha az Ajtósi Dürer sorról letérünk valamelyik kis utcába – itt aztán igazán mesélnek a házak, miféle családi és egyéb titkokat rejtenek itt ezek a falak !

Zugló szélén járunk, Istvánmező utcáit járjuk – eklektikus és szecessziós nagypolgári villák között. Istvánmező Zugló nyolc városrésze közül az egyik, nevét Magyarország utolsó nádoráról kapta, aki apja, József nádor után töltötte be a királyt helyettesítő tisztet. A környékről elsőre a vasúti területek, a Puskás és a Papp László Sportaréna jut eszünkbe, ezek mögött pedig a Keleti pályaudvar és a kapcsolódó hatalmas vasúti területek nyújtózkodnak.  Mi most Istvánmező zöldövezetét – most még csak fagyoskodó növényzettel – indulunk felfedezni Sly vezetésével.

Utcáról utcára járjuk majd be együtt ezt a területet, igyekszünk Nektek sok-sok szépséget megmutatni, érdekes történeteket megosztani Veletek.

Mai sétánkon a Zichy Géza utcát járjuk be. Ha kedvet kaptatok hogy felkeressétek ezt a környéket, itt találjátok:


A Zichy Géza utca az Ajtósi Dürer sor és a Thököly út között húzódik, Nnevét a zongoraművészről kapta, aki egykor ebben az utcában élt ( 6. szám alatti villában). Az utca eredeti neve Pálma utca volt, és korábban a VII. kerülethez tartozott.

Még alig sétáltunk be az utcába, máris egy mesekastély szerű építményt találunk. Ez a Zichy Géza u 10. – kéttornyos műteremház előtt állunk- ez a László Villa.  Az épület valószínűleg László Fülöp festő vázlatai alapján készült 1899-ben. A történet szerint a festő a híres Guiness sörgyáros lányának udvarolt, ám a szülőket meg kellett győzni a gazdagságáról – ezért álmodta meg ezt a “kastélyt”, Így a szülők egy csapásra elhitték hogy jómódú és beleegyeztek a házasságba.
Az utca híres lakói között volt még Bajor Gizi (a 10. sz. alatt) – átalakíttatta magának és a férjének a villát – Gábor Andor ( a 8. sz. villában), de bankigazgató vagy országgyűlési képviselő  is szerepelt a híres lakók listáján.

Az utca fontos épülete – majdnem szemben László Fülöp kastélyával, A Honvéd Kulturális Központként működő Stefánia Palota. A kertbe belesünk majd a Stefánia úti sétánkon.  A Palotában étterem, kaszinó is üzemel, a kert sajnos most nem látogatható – csak a kerítésen keresztül vadásztunk pár fotót, de ígérjük ide még visszajövünk !

Fedezzük fel együtt a Zichy Géza utcát, induljunk >>>>

A Zichy Géza utcán

Egy pár lépés erejéig a Thököly úton is jártunk – mert a Zichy Géza utca a Thököly útba torkollik – vetettünk egy pillantást a Kőkedves szobrára, de szinte azonnal vissza is fordultunk, a Stefánián sétáltunk visszafelé.

Visszavárunk holnap is !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #zugló #istvánmező #zichygézautca #PhotobySly

Szólj hozzá!