Bauhaus – Buda

Kísérleti telep a Napraforgó utcában. 

Budapesten, nem messze a Pasaréti téri autóbusz végállomástól, a Napraforgó utcában Bauhaus házak között sétálhatunk. A kísérleti lakótelepet 1931-ben nyitották meg. Ami elsőre mindenkinek feltűnik, az egységesség. Egyforma magasak és formájúak a kerítések, a házak többsége egyforma színű, a kertekben sokszor ugyanolyan növények vannak, a házak szerkezete is azonos. Maximum egy emelet, nagy ablakok, terasz, díszítés nélküli – funkcionális megjelenés. 

A cél a praktikum és az egyszerűség – a “kisemberek villái” vannak itt. A cél az volt, hogy viszonylag egyszerűen, gyorsan, olcsón lehessen kis házakat építeni. Ezek a házak viszonylag kicsik, jól átgondolt alaprajz, praktikum, egyszerűség jellemzi őket, és ebben az egyszerűségben rejtőzik a harmónia, amelyet árasztanak. 

A házakon nagy ablakok vannak, gyakran sarokablakok, hogy minél több napfény juthasson be a házba. Kertre néző terasz, gondosan megtervezett kertek, ahol nem lehetett melléképület – garázs is csak két ház mellett van az utcában (amikor ez a lakótelep épült, még nem volt minden családban autó).

Az utcában lévő 21 családi ház az egyszerűség és a praktikum jegyében született – ma műemléki védelem alatt állnak. 

Létrejött a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület (aki többet szeretne tudni, az Egyesület honlapján tájékozódhat, a lakótelep történetéről és a házakról is) a terület gondozására és védelmére. 

Sok művész volt az utca lakói között (Petrovics Emil, Galambos Erzsi, Garas Dezső), ma valamiféle csoda kell ahhoz hogy itt ingatlanhoz jusson az, aki beleszeretett ebbe a hangulatba. (Leginkább csak bérelni lehet itt házat, vagy házrészt – de ahhoz is szerencse kell – , bár nemrég cserélt gazdát az egyik épület, az ára….).

A Napraforgó utca elejétől a végéig csodákkal vár Bennünket – egy  délutáni sétára tökéletes lesz, az utca közepe táján, a 9-es számú ház előtt kis parkot találunk, itt  megpihenhetünk, összegezhetjük a látottakat, majd visszasétálhatunk a Pasaréti tér felé – útközben is szépségek várnak -, az élmény pedig emlékezetes lesz. Annyira, hogy talán néha-néha majd visszatérünk ide hogy feltöltődjünk. 

Most egy tavaly nyári sétánk emlékeit mutatjuk meg Nektek, Gyertek Velünk. 

Bauhaus – Kísérleti lakótelep Napraforgó utca

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #bauhaus #buda #napraforgóutca #pasarét #építészet #virtuálissétákbudapesten #maradjatokotthon #Budapestmegvár

Szólj hozzá!