Budapest Angol Hídja

A Lánchíd 

Budapest szimbóluma, az első állandó híd a Duna pesti szakaszán. Gróf Széchenyi István nevéhez kötődik. A híd a haladás és a fejlődés egyik jelképe, építése idején kezdett el fejlődni a mai Budapest. 

Tudtátok hogy Széchenyi sosem tudott átmenni a hídon ? Felavatásakor (1849. november 20.) már a döblingi elmegyógyintézetben élt. A hídon elsőként az osztrák vezér Haynau haladt át először…nem sokkal azután, hogy kivégeztette Battyhány Lajos miniszterelnököt. A felhajtókat 1850 óra őrzi a négy kőoroszlán. Az oroszlánok a fotósok és a turisták kedvenc budapesti témái közé tartoznak. 

De miért angol híd ? A tervező William Clark, a kivitelezésre a tervező névrokonát Adam Clarkot kérték fel.

A Lánchíd egyik őre a budai oldalon

A Lánchíd kihagyhatatlan célpont ha Budapesten jártok, Mindenképpen szakítsatok rá időt hogy átsétáljatok a hídon, hogy megcsodáljátok a kőoroszlánokat, az íveket, a lámpákat, a “láncokat”, na és Budapest panorámáját. Mert innen beláthatjátok a Duna belvárosi szakaszát, a Margit szigettől a Gellért hegyig, a Duna hídjait, a Várhegyet, a Duna Korzót, a Parlamentet, a Gresham Palotát (mindjárt a Lánchíd pesti oldalán), a Halászbástyát és a Mátyás templomot, a Turul szobrot és a Budavári Palotát a Várkert Bazárral, a budai dombokat – ha kirándulni támadna kedvetek, ezeket se felejtsétek ki a sorból. 

A Lánchíd a kapocs, ami összeköti Budát és Pestet, a nyüzsgést és a nyugalmat. Pihenjetek a Lánchíd pesti hídfőjénél a parton, vagy akár a budai oldalon ez a híd el fog varázsolni Benneteket. 

A Lánchíd a pesti oldalról

Sétáljunk most át a hídon, gyönyörködjünk Budapest szépségeiben ! Gyertek Velünk !

>>>>

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #slycafe #visitebudapest #budapest #budapesttecsodás #budapestiséták #Lánchíd #SzéchenyiLánchíd #PhotobySly

Szólj hozzá!