Eladó kastély az Ilka utcában

Nemrég, amikor a környéket kezdtük megismerni, rábukkantunk egy hirdetésre: Eladó kastély az Ilka utcában…
Az eladó kastély alapterülete 886 m2 + a kert kb 1500 m2. 11 lakás (15+5 fél szoba),  teraszok, hatalmas élő kert, 100 -re a Városligettől. Az alaprajz eredeti formában, az épületben díszített gipszezett stukkós plafon,eredeti kézzel festett mahagóni és tölgy lambériák,márvány radiátor takaró,egyedi kézzel festett ablakkeretek és ajtók találhatók – műemlék épület. A villa a diplomatanegyedben helyezkedik el. A hátsó kertben parkoló, de teremgarázs is van. 

Sétáltunk már az Ajtósi Dürer sor és a Thököly út között a Stefániához közelebb eső utcákban, most a Stefánia túloldalára megyünk. Kezdjünk az Ilka utcán az ismerkedést a környék szépségeivel. 

Istvánmező – Ilka utca és környéke

Az Ilka utcán, az Ajtósi Dürer sor és a Thököly út közötti részén főleg villa épületeket találunk, míg a Thököly úttól az Egressy útig, főleg lakóépületek vannak. 

Kedvencünk az Ilka utca 56 szám alatti, díszes kőkerítés mögött rejtőzködő Paulheim-villa. A villát saját részre tervezte. A névadója Paulheim Ferenc, Budapest egykori főépítésze, aki itt (is) lakott. A villanegyed létrehozásában szerzett  érdemeket a család. Erről a villáról találtuk a hirdetést. Hogy elkelt-e azt nem tudjuk, mindenesetre a legutóbbi sétánk alkalmával (2021. február végén) ilyen lepusztult állapotban láttuk, lezárva. 

Vele szemben, a frissen felújított, rózsaszín, Ilka utca 56-os szám alatti épület mellett sem tudunk rácsodálkozás nélkül elmenni, a szecessziós villaépületben, amely eredetileg Gesztesi Mihály magán villája volt, ma a Bethesda Gyermekkórház több részlege működik.

Láthatunk itt borkereskedő, bíró, gyáriparos, vagy építész (Lajta Béla, 49. számú ház) számára épült régi villákat – amelyeket lakóházként vagy irodaként használnak. Van itt Mérnökképző Iskola – ma be van állványozva felújítás miatt.

Egyszer mindenképp érdemes itt végig sétálni – kész időutazás itt egy séta. 

Járjunk itt egyet, gyertek Velünk az Ilka utcába !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapesttecsodás #istvánmező #villanegyedistvánmező #budapestiséták #PhotobySly

Szólj hozzá!