Epreskert

Ha már a Bajza utcán járunk, nem hagyhatjuk ki a pár lépésre lévő Epreskert sem. Az Andrássy sugárút közelében fekvő, romantikusan elnevezett Epreskert eredetileg városi eperfa mező volt, amelyet az 1870-es évekig termesztettek. A térség urbanizációjának eredményeként a területet a város művészeknek adományozta. A kert ma sokkal kisebb mint eredetileg volt, a Bajza utca Andrássí út felőli része még ide tartozott, majd később leválasztották hogy villákat építhessenek ide.

Járjátok körbe Velünk a kisfilm segítségével !

A kiindulópontunk a villa a Bajza utcán, ahol Jókai lakott fiatal feleségével. Majd a Benczúr műterem, a Kálvária, a Stróbl műterem, a szobortemető, távolban a Táncoló lányok a Munkácsy Mihály utcán (ide is újra elsétálunk majd).

Írók, költők, művészek, művészpalánták kertje volt ez, és az a mai napig is. A Képzőművészeti Egyetem hallgatói járják itt a műtermeket. Furcsa, érdekes, romantikus világ ez. A régi műtermek között szobrok állnak, vagy a szobortemető, ahol a hallgatói munkák várják jobb sorsukat.

Olyan művészek hagyták itt kezük nyomát mint Jókai, Benczúr Gyula, Feszty Árpád, Lotz Károly, Stróbl Alajos, akik hogy közel lehessenek, a környékre költöztek (a Lendvay utcában lakott Benczúr Gyula, Jókai a Bajza utcában a kert szomszédságában). Rejtelmes hely volt ez a környékbeliek szemében, és talán ma is az, a műalkotásokat látva a kerítésen keresztül.

A Kálvária szépsége, a szobortemető misztikus alakjai vonzzák a kíváncsi tekinteteket.

Ha tehetitek, sétáljatok el erre, csak pár lépés az Andrássy úttól a Bajza utcán – igazi élmény a kerítésen keresztül is, nekünk decemberben sikerült bejutni a kertbe hogy végigjárhassuk ezt a romantikus, misztikus helyet.

#slyvoyage.#slyvoyagebudapest #budapest #epreskert #mulberrygardin #epreskertjardin #sculpture #moments_of_budapest #terézváros #budapesttecsodás #jadorebudapest #PhotobySly