Fények játéka Januárban

Januári séta a Várkert Bazárban

Többször jártunk már a Várkert Bazárban, tavasszal-nyáron-ősszel és most január elején is meglátogattuk. Varázslatos fényekkel ajándékozott meg Bennünket a januári napsütés (2021.jan. 9.) – hideg volt, de épp abban az időben amikor arra jártunk felhők kergették a napot az égen, így egyik percben sötétebb árnyalatokat láttunk, a következőben pedig sugárzó színeket kaptunk ajándékba, cserébe hogy a metsző hidegben is elindultunk sétálni. 

Pedig akkor még nem is volt annyira hideg mint a elmúlt napokban, mégis erőt kellett venni magunkon hogy elinduljunk – és milyen jól tettük !

A Lánchídtól a Duna parton sétáltunk a Várkert Bazár felé – minden lépésnél rácsodálkozva Budapest szépségeire, a percenként változó fények alatt. 
Biciklis futárok, babakocsit toló fiatal párok, futók kerülgettek séta közben – valahogy mindenki kiszabadult egy kicsit a falak mögül.
Besétáltunk a reneszánsz kertbe, kevesen voltunk, csak pár ‘bátor sétára kész vendég. Akárhányszor jövünk mindig rácsodálkozunk a palota szépségére, minden alkalommal találunk egy új szegletet amit eddig még nem fedeztünk fel – egy új látószöget a fotóinkhoz, egy-egy új részletet valamelyik oszlopon vagy virágágyásban. 
Január elején még találtunk pár rózsát is a kertben amelyek szépséges hátterét maga a palota szolgáltatja. 
Van itt minden, kiállítóterek, sétautak, padok, lépcsősorok, liftek, udvarok, oszlopsorok, kupolák – minden ami csak egy ilyen ékszerdobozba kell. 

Nyáron a rózsák vonzanak, ősszel a növények színpompája, most a téli napsütés hozott ide Bennünket. 
A bejáratnál mindig megállunk az oroszlánoknál, a kovácsoltvas főkapunál, a hatalmas vázáknál, rácsodálkozunk a Duna és a Duna part szépségeire, Innen minden látszik ami fontos – a hidak, a Szabadság szobor, a Parlament, a Budai Vár…itt mindig új erőre kapunk séta közben. 
A szokásos módon végig sétálunk a kert Duna felőli részén az oszlopsoroknál, az Öntőház Udvartól, a rózsák és az oszlopsorok mentén, a Gloriette mellett, a Triton kút mellett elhaladva egészen a Rendezvénytermekig, majd fel a hátsó sétáló úton egészen a Buzogány Toronyig, majd onnan a sétaúton lefelé, visszatérünk a kert felső részébe. Innen, a toronytól akár fel is sétálhatunk a Budavári Palotába és ott is folytathatjuk a sétát – mi most a hidegre való tekintettel onnan már visszafelé indultunk. 

A Gloriette felett gyönyörű panorámát láthatunk, most különlegesen szép volt ahogy a fények játszottak a falakon. 

A Gloriette felett


A neoreneszánsz épületegyüttes Ybl Miklós tervei alapján épült, eredeti formájában a XIX. század végén. Eredetileg kereskedelmi funkciókra tervezték, a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, majd Ifjúsági Park működött a területén – végül romos állapotba került. 2014-ben adták át a teljes felújítás után a mai állapotában ezt a varázslatos helyet. Ha tehetitek látogassatok el ide, bár a kiállító termek most zárva vannak, a kert és környéke önmagában is óriási élmény ! A Bazárból a Duna parton sétáltunk vissza a Budavári Siklóig. 

Nézzétek meg a januári sétánkról készült kisfilmünket !

Várkert Bazár

Minden megosztásért Köszönet !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #budapettecsodás #várkertbazár #januárifények #PhotobySly

Szólj hozzá!