Francia reggeli Budapesten

Június végéhez közeledünk és előttünk egy újabb virtuális utazás Sly képeslap gyűjteményével. A Gresham Palota eleganciája elvarázsolt Bennünket. 

Elegancia – finomság – szépség – gazdagság

Hamarosan Franciaország déli tengerpartjára megyünk (egy másik álomország, másik álomszerű tengerpartjára – ha lemaradtatok volna az első gyűjteményről, itt megtaláljátok: https://slyvoyage.hu/category/kepeslapok/

Egyelőre ugyan virtuálisan utazunk, de azért mi már elkezdtünk készülődni, álmodozni. Az eleganciát, szépséget, a finomságot és a gazdagságot néhány lépésnyire a Gresham Palotától, itt Budapesten, a Vörösmary téren is megtalálhatjuk. Nézzük meg a Gerbeaud teraszát !

Hangolódjunk kicsit, egy francia reggelivel a nagy utazásra, még itthon, a Gerbeaud Kávéház teraszán. Egy francia reggeli ? Croissant – vaj – kávé-lekvár-narancslé…de nézzünk kicsit a színfalak mögé, akarom mondani a budapesti Gerbeaud teraszára…

Ismerkedjünk meg a ház történetével. A Gerbeaud-ház Budapesten a Vörösmarty téren található. Négyemeletes, több belső udvarral rendelkező szecessziós-késő eklektikus épület, 1858-ból. Az építtetők (Eisele Antal szabómester és Lánczy Leó) a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank vezetői voltak, a tervező és építő pedig Gottgeb Antal, és Hild József, Pest város építőmestere volt. 

A ház ma több egységre oszlik, Cukrászda, Étterem (Michelin csillagos !), Rendezvényterem, Irodák találhatók az épületben.

Mai helyén 1830-tól a Harmincadhivatal épülete állt. Miután azt lebontották, egy ingatlanügylet következtében a telek Eisele Antal német származású szabómester, egy sebészprofesszor (Kovács Sebestyén Endre), Lyka D. Anasztáz bőrkereskedő és Lánczy Leó, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank elnökének birtokába került. 1858-ban a tulajdonosok külön-külön Gottgeb Antalt és Hild Józsefet kérték fel épületük tervezésére. A tervek szerint a telek Duna felőli oldalán a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székháza, a másik oldalán Eisele Antal számára bérház épült. A tulajdonosok és a két építész még az építés előtt megegyeztek abban, hogy az eredeti helyett Hild József tervei alapján, a mindkét épületet egybefoglaló homlokzattal, mintegy a tér egységes északi térfalaként kerül kivitelezésre. Az épület páros 1862 körül készült el.

A mai ház névadója, Gerbeaud Emil svájci származású cukrász 1884-ben költözött Magyarországra, ahová Kugler Henrik csábította, mivel neki nem volt utóda. Gerbeaud  Budapesten betársult Kugler önálló cukrászdájába, aki 1870-ben helyezte át üzletét a Gizella téri épület földszintjére. Ő szerettette meg a pestiekkel a francia mignont, amelyet „kuglerként” emlegetett a vevőközönség. 1884 őszén aztán Gerbeaud Emil át is vette Kuglertől a cukrászdát és „Gerbeaud – Kugler utóda” néven jegyeztette be üzletét.  1892-ben megvásárolta az épületet az akkori két tulajdonostól Eisele Antaltól és a Magyar Kereskedelmi Banktól. 1912-ben Fellner Sándor tervei alapján a három emeletre még egy negyediket is építtetett.  A cukrászdában készített konyakos meggy és a macskanyelv Európa-hírűvé tette a Gerbeaud márkát. Miután harminchét évig üzemeltette cukrászdáját, 1919-ben a magyarországi Tanácsköztársaságot  követően meghalt. 

A Gerbeaud Cukrászda (pestiesen: A Zserbó nagyon sikeres lett Budapesten, amelynek legkedveltebb terméke a konyakos meggy lett, és a később nagyon híressé vált Zserbó-szelet (a dió és a lekvár párosítása, tetején csokimázzal),  ami azonban Gerbeaud Emil cukrászdája idején még nem létezett, hanem az 1948–84 között a helyén működött Vörösmarty Cukrászda terméke volt. 

A Vörösmarty téri cukrászdát 1948-ban államosították, és csak 1984-ben kapta vissza a Gerbeaud nevet. A Vörösmarty is ápolta a hagyományokat, ahol cukrászmesterek generációról generációra adták át a szakmai tudást, így a „Zserbó” megtartotta világhírnevét. Az itt készített Macskanyelv szintén híressé vált. A Gerbaud ma is őrzi a hagyományokat az Eszterházy- és a Dobos-tortával. Ma már akár otthonra is megrendelhetitek ezeket a klasszikusokat, de egy a cukrászda teraszán elfogyasztott finomság örök emlék maradhat. 

1995-ben a HungarHotels (Hungária Szálloda és Étterem Vállalat) kezelésében lévő cukrászdát, a teljes ingatlant és a védjegyet is Erwin Müller német üzletember vásárolta meg, aki 1997-ben egy éven át tartó rekonstrukció során a legújabb technikai igényeknek megfelelően modernizálta, és az egész épületet felújíttatta.

Napjainkban a Gerbeaud Cukrászda és Irodaház a Gerbaud-cukrászdának és kávéháznak, valamint három emeleten exkluzív irodaterületnek ad helyet.,a  belső udvarban kialakított, üvegtetővel fedett átrium rendezvényteremként működik. Magam is voltam ott egyszer a bálteremben egy évzáró rendezvényen – előkelő a környezet, az alaphangulat már megvan a sikeres rendezvényhez, és ez ételek is kiválóak voltak.

Június közepén egy vasárnapi reggelen engedtük meg magunknak ezt a reggelit, a még szinte üres, nemrég felújított Vörösmarty téren, lágy napsütésben, egy könnyed reggeli Duna parti séta után – nem sokkal a cukrászda újranyitása után. Kedves fogadtatásban volt részünk, kellemes a környezet, isteni a vajas (óriás) croissant és a kávé is. Egyszer próbáljátok ki !

De hogy is néz ki egy Gerbeaud francia reggeli ? 

A fenti leírt információkat a Wikipedia és a Gerbeaud Cafe honlapjáról származó információk, valamnt személyes tapasztalatok, élmények inspirálták.

Nemsokára egy igazi francia reggelit fogunk majd kóstolni : )

Gyertek Velünk az Azúrpartra – sétáljunk virtuálisan Nizza elegáns,  mégis könnyed hangulatú utcáin !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slycafe #slyvoyageblog #cafe #croissant #francireggelibudapesten #élégance #gerbeaud #PhotobySly

Szólj hozzá!