Gül Babánál – Budán

Gül Baba, a Rózsák atyja, bektasi dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án halt meg. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett., A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette a 3.budai pasa. A hely azóta is az iszlám vallásúak zarándokhelye, török turisták rendszeres úticélja.  Cím: 1023, Budapest Mecset utca 14. (bejárat: Türbe tér 1.) Nyitva tartás: A Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig látogatható. A kertet nyitvatartási időn kívül is látogathatják az érdeklődők. A Rózsadomb délkelti lejtőjén – támfalakkal övezett kis kertben – áll Gül baba síremléke. Gül baba – kinek híre ma is jól ismert az egész mohamedán világban – a kis-ázsiai Sivasz tartomány Merzifun városában született. Az iszlám egyik szerzetesrendjének – a bektasi dervisrendnek a tagjaként a szultánok egész sorát szolgálva hirdette a Korán igéjét.   A rendet, melyhez tartozott, Hadzsi Bektas Veli alapította a XIV. század elején.. A rendtagok – a dervisek – békés időben földműveléssel és iparral foglalkoztak, avagy a művészetek valamely ágát művelték kolostoraikban, a „tekké”-ben, a háború idején azonban karddal a kezükben igazi „hitharcos”-ként küzdöttek az iszlám seregeinek győzelméért, s lettek „gázi”-vá – győztessé -, avagy „sehid”-dé, vértanúvá.   Gül baba alakja köré már a török világ kezdetén a legendák sűrű szálai fonódtak. Neve – amely magyarul „Rózsa Apó”-t jelent. Evlia Cselebi török világutazó és történetíró szemléletesen írja le Gül baba halálának legendás körülményeit. 1541. szeptember 2-án – egy pénteki napon – a várost elfoglaló Szulejmán szultán nevére és tiszteletére dzsámivá alakított Nagyboldogasszony templomban – a mai Mátyás templom – a győzelemért első ízben tartott hálaadó imádság közben érte utol a halál Gül babát. Temetésén mag a Szulejmán szultán is részt vett. A türbét (sírépítményt) a harmadik budai pasa, Jahjapasazáde Mehmed építette a sír fölé az 1543-48 közötti időben. Az építmény alaprajza szabályos nyolcszög. A türbét félgömb kupola fedi, körülötte rózsakert és szoborpark van, fedett oszlopcsarnok övezi. 1914-ben műemlékké nyilvánították. Az első műemléki felújítása 1918-ban fejeződött be. Magát a türbét az 1962-es helyreállítás során végzett kutatás eredményei nyomán állították helyre, majd később több felújításon is átesett. (Forrás: museum.hu; Wikipedia)

Gül Baba Türbéje

A türbe szabadon látogatható. Akár a Margit híd felől, akár ahogy mi is tettük, a Margit körút felől megközelíthető. Rózsa Virágzás idején a legszebb. Romantikus séták, esküvői fotózások színhelye, pihenőhely, a kiállítás pedig érdekességeket tartogat azoknak, akik érdeklődnek  a török idők emlékei iránt, de akár kávézni is lehet az itt berendezett török kávézóban. 

Romantikus virtuális sétára hívunk Benneteket a türbe körül és a kertben. 

Séta Gül Babánál

Ha nem szeretnétek lemaradni róla,kövessetek minket a Facebook oldalunkon és az Instagramon is.


#slyvoyage #slyvoyagebudapest #gülbaba #dervishgul #jadorebudapest #buda #rózsadomb #collinedesroses #arózsákatyja #virtuálissétákbudapesten #maradjatokotthon

Szólj hozzá!