Hello Balatonfüred !

A Balaton fővárosa

Régi nyaralások, vagy telelések színhelye – napjainkban Anna Bál,  Reformkori Fesztivál, Kékszalag Vitorlásverseny, vagy épp a Borhetek rendezvénye vonz ide. Mert Füredre minden évben legalább egyszer el kell jönni.

Gyerekként, amikor kedves rokonok még itt laktak Balatonakaliban, itt tölthettem a nyarakat, Zimmer Feri feliratos házban, az alap német szókincset elsajátítva ha véletlenül egyedül maradtam volna amikor vendégek érkeznek.. 

Füred volt a legközelebbi nagyváros, a “világ közepe”, Balatonfüred ma is a Balaton fővárosa. 

Vonat, busz, vagy akár hajó is lehet az érkezés hogyanja. A Vasútállomást nemrég újították fel, rögtön előtte ott a Buszpályaudvar, pár perces sétával lefelé elérhető a Balaton, a Kikötőből sokfelé kirándulhatunk innen.

Bármikor jövünk ide, első utunk mindig a Vitorlás térre vezet a Legenda szobrához.A Bujtor István színész által kitalált Ötvös Csöpi nyomozó karaktere és a vele készült filmek is Balatonfüredhez kötődnek, mivel a színész is nagy kedvelője volt a településnek és a vitorlázásnak. A parti sétányon szobra azt a pillanatot ábrázolja, amikor hajójával a Rabonbán II-vel fordul a bakonyi szélben. Több más film helyszínéül is szolgált a város.

Balatoni Legenda Bujtor István

Balatonfüred város Veszprém megyében, a Balatonfüredi járás székhelye. A település eredetileg Szent István király korától 1946-ig Zala vármegyéhez tartozott. Területe három részből tevődik össze: a vasútvonal két oldalán húzódó őstelepülés, a gyógyforrások körül kialakult régi gyógyhely, valamint ennek két oldalához csatlakozóan a legújabb Füre turista életét befogadó központok, szállók, kemping, üdülőtelep térsége. Az egykori Balatonarács községet 1954-ben csatolták hozzá.

A Füred név eredetileg a fürj madár nevének für, fűr alakjából származik és jelentése fürjes. A kezdetben a helyi savanyúvízforrásokra, majd magára a Balatonra települő fürdőkultúra és a településnek ebben betöltött kiemelkedő szerepe miatt a 19. századra a név átértelmeződött, és fürdő értelmet kezdtek tulajdonítani neki. 

Első ismert lakói a rómaiak voltak, emléküket számos kiásott épületrom és síremlék jelzi. Füred nevével írásos emlékként először 1211-ben találkozunk, a Tihanyi apátság egy birtok összeírásában. Mai területén az Árpád-korban hét település állt, Füred és Arács mellett Kék, Magyaré, Papsoka, Siske. A város legrégebbi, a Kéki-patak partján épült, később elhagyott település része ma szőlőterület, maga a Kéki-forrás még működik. 1717-ben említik savanyúvizét, majd 1729-ben újra. 1722-ben elemeztették és gyógyvízzé nyilvánították. Ez idő tájt már állt egy fa fürdőház, majd nemsokára egy kőház, kiadó szobákkal vendégek számára. Később kétemeletes új fürdőház is épült. 

Eötvös Károly az Utazás a Balaton körülben írja: „Öt házból állott valamikor Balatonfüred. A tihanyi barátok vendéglője, a szentgyörgyi Horváth-ház, a pápai Esterházyak hajléka, a fürdőház és a kápolna. De ólak nagy számban lovak és kocsik számára.”„ a Balatonnak ez volt egyetlen fürdőhelye […] még nem volt Kenese, Almádi, Alsóörs, Fülöp, Badacsony, Balatonföldvár, Boglár, Fonyód.”

A város a 19. század első felében, a reformkor idején indult fejlődésnek. A vendégek szórakozását a nyári időben fából készült színház szolgálta. 1831-ben megépült a Balatonfüredi Színház, a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza, melyet Kisfaludy Sándor alapított adományokból, apátsági és népi segítséggel. A színház létrehozásához, többek között, Kerkapoly István tapolcai főszolgabíró járult hozzá (ekkor Balatonfüred még a tapolcai járáshoz tartozott). Szentgyörgyi Horváth János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Anna Krisztina tiszteletére. Az Anna-bál hagyománnyá vált, azóta minden évben megrendezik. Széchenyi István kezdeményezésére innen indult el 1846-ban az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy. Füreden hajógyár is létesült. A század első felében előbb találkozóhelye volt a Dunántúl nagy családjainak, majd, főként a kiegyezés utáni időszakban, kedvelt találkozóhelye lett a politikusoknak, művészeknek.

Reformkori emlékek Füreden

Ekkor kezdődött a település nagyobb fellendülése, feltöltötték a tó partját, kialakították a sétányt, magánvillák épültek, megépült a kórház déli szárnya. Jókai Mór itteni villájában írta Az arany ember című híres regényét, melynek egy része a Balatonnál játszódik. Az épület ma múzeum, ahol láthatjuk az író bútorait, személyes tárgyait. 1884-ben itt alakult meg az első magyar vitorlásegyesület, a Stefánia Yacht Club.

1971-ben Füredet Magyarország első gyógy- és üdülőhelyi városává nyilvánították. Balatonfüred 1987 óta „A szőlő és a bor nemzetközi városa”. A városban működő Állami Szívkórházban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore.

A Tagore-sétány

Rabindranath Tagore 1926. november 1-jén érkezett a szanatóriumba, majd gyógyulásának örömére fát ültetett. E fa előtt 1956-ban egy indiai küldöttség felavatta Tagore bronzszobrát, és 1957-től a korábban Deák Ferencről elnevezett sétány is az ő nevét viseli. A fa mellé emléktáblát tettek, amelyen a költő ez alkalomra írt verse olvasható. Tagore példáját először indiai politikusok követték, s ezután néhány év alatt hagyománnyá vált, hogy az itt megfordult híres személyiségek fát ültetnek a parkban. Marx György fizikus kezdeményezésére a Nobel-díjasokkal folytatták a sort, őket különféle hírességek követték, napjainkban pedig magyar politikusok szaporítják az ültetett fák és emléktáblák számát. Fát ültetett itt többek között: Farkas Bertalan és űrhajós társa, Valerij Kubaszov, Leonov, a Gandhik, Göncz Árpád, Benoit Mandelbrot, Wigner Jenő és több magyar Nobel-díjas. Füreden kötelező program itt végigsétálni ! A Vitorlás tértől egészen a Strandig, vagy a másik irányba az új szállodák felé – mindkét oldal érdekes és szép. 

A Tagore Sétány

A Balaton-part közelében fakadó savanyúvíz forrásokról már a 17. században tudtak. Szerepük csak akkor vált jelentőssé, amikor felmelegített vizüket gyógyfürdőzésre kezdték el használni és 1772-ben Füredet hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították. A füredi víz ihlette Fejér Antal „A füredi savanyú víznek hasznárúl” című költeményét, amelyben így dicséri a forrást: Télen a városi ivóvíz egy jóízű édesvíz forrásból, a Siskéből származik. A városban még számos foglalt és foglalatlan, főleg savanyúvíz-forrás található.

A balatonfüredi hajókikötő előtt látható Pásztor János 1937-ben készített, és 1941-ben felállított szobra, a Halász és a Révész. A legenda szerint, aki megsimogatja a halász és a révész csizmáját, egész biztos, hogy újra visszatér ebbe a szép kis városba. Nos, a csizmák szép fényesek….

Amiért most jöttünk – a Kékszalag vitorlásverseny – 1934. július 27-e óta Balatonfüreden rendezik meg Európa leghosszabb távú, legrégebbi tókerülő vitorlásversenye. Lekéstük a győzteseket, de azért nem maradtunk vitorlák nélkül, de ígérjük, jövőre már a rajtnál itt leszünk !!!

A hajókon és a parkokon kívül van itt még látnivaló. Jókai villa (Jókai Mór egykori nyaralója, ma emlékmúzeum), Kerektemplom (1846 – klasszicista; jobb oldali mellékoltárképe Vaszary János műve), Széchenyi kastély (ma Kertészeti Szakközépiskola, Esterházy kúria – 1700 – romos, ma a Szívkórház része. A Szívkórház oldalán tehetünk egy kellemes sétát a Kiserdőben, kijelölt sétakörókön, sakkozhatunk akár az erdőben, vagy felmászhatunk az Energia dombra, megcsodálhatjuk a régi KőszÍnház oszlopait, de van itt futókör, pihenőpadok és virágok.

Blaha-villa – (1816) – Blaha Lujza egykori klasszicista nyaralója – ma étterem, hotel. A telket 1866-ban parcellázták, és Szűcs Lajosné 1867-ben építtette rá a házat. Tőle Csény Lajos vásárolta meg, és ő 1893-ban adta el Blaha Lujzának. A szép, klasszicista stílusú ház bejárója fölött a háromszögletű oromzat alatt a felirat: E ház volt a nemzet csalogányának legkedvesebb fészke. Fölötte, a háromszögben: Blaha Lujza nyaralója 1893–1916. Az épület 2011-ben szálloda és étterem lett – egyszer voltunk itt, fantasztikus helyen van, jó a konyhája, és talán a nemzet csalognyának egyik szobájában laktunk (a főépületben kaptunk szobát mindjárt a földszinten). Nem messze innen találjátok a Dőry Villát – egy fehér-srga épület kovácsoltvas kerítés mögött, ma Astoria Hotelként működik a pazar épület.

Füred központjában van a Kerektemplom, ezen az utcán végigsétálva juttok el a Szívkórházhoz, és a Nagyvendéglőhöz. A mai, klasszicista épület 1802–1848 között épült – az épület része a Kurszalon (átadták 1879-ben), ahol az Anna-bálokat tartják, és a fedett sétány (a balatonfüredi Panteon) – ma Anna Grand Hotel.

Anna Grand Hotel – Ivócsarnok – Szívkórház

A középső képen Kossuth Lajos-forrás ivócsarnoka – 1800-ból, – klasszicista stílusban, jobbról a Szívkórház, bal oldalon az Anna Grand Hotel lépcsői és kertje, az Anna Bálok helyszíne, esküvőket is tartanak itt a kertben és a bálteremben, vagy Reformkori Bálat ősszel.

A Vitorlás téren, a Legenda szobránál találjuk a Füredi Yacht Egylet egykori klubházát. Hauszman Alajos tervezte 1878-ban. A földszintjén jelenleg étterem, és fagyizó, az emeleten Vitorlázeum üzemel – akit érdekel a vitorlázás, mindenképp nézzen be a kiállításra.

Testvérváros – nem is gondoltátok szerintem – Horvátország Opatija, Horvátország 1996 óta.

Balatonfüred & Irodalom

Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című, 1875-ös Balaton körüli utazását és a meglátogatott helyekhez kapcsolódó anekdotákat leíró elbeszélésfüzérében külön fejezetet szentel Balatonfürednek. (Emlékeztek ? Idén már voltunk Eötvös Károly kedvenc balatoni helyén Balatongyörökön). Jókai Mór balatonfüredi villájában írta Az arany ember című híres regényét, melynek egy része a Balatonnál játszódik.

Üljetek be egy süteményre a Kedves Cukrászdába, igyatok egy kávét valamelyik kis kávézóban,látogassatok el a Jókai Villába, vagy a Vaszary Galériába, és ne felejtsük el a Kikötőt sem, itt mindig rácsodálkozunk Tihany szépségére, nappal és este egyaránt – kellemes esti program lehet a mólón tölteni az időt a színek változását figyelve. Igazi fotó téma itt végigkövetni egy naplementét – szánjátok rá az időt, megéri. Hoztunk egy kis ízelítőt a színekből. Az egész estét a parton töltöttük, csak a színeket és a fehér vitorlákat figyeltük, ezért a látványért érdemes volt letelepedni a Tagore sétányon a parti mellvéden – kacsák és hattyúk szórakoztatnak itt bennünket, harmonika szól a sétányon – idilli időtöltés…

Tihany a távolban

Hogy legközelebb mikor jövünk ? Szeptemberben, a Reformkori Fesztiválra. Hétvégén Füredről jelentkeztünk, most megmutatjuk Nektek a legjobb pillanatainkat, reggeltől egészen sötétedésig, gyertek velünk, sétáljunk most együtt Sly vezetésével Balatonfüreden !

Megcsodálhattuk a csillogó Balatont, a vitorlásokat, vacsoráztunk a Tagore sétány mellett, a mólón töltöttük az estét – Tihany látványa elvarázsolt minket – ide még visszajövünk ! Ja és Tihanyba is ellátogatunk hamarosan.

Forrás: Wikipedia; SlyVoyage; Fotók: #PhotobySly Video: Created by Sly

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #Balaton #Balatonfüred #csodabalaton #vitorla #kékszalag #legenda #PhotobySly

Szólj hozzá!