Hunyadi tér – Terézváros

A VI. kerület tüdeje – park, játszótér, sportpályák, Vásárcsarnok és Piac – oázis a kerületben. Pár lépésre az Andrássy úttól, a Kis földalatti Vörösmarty utcai megállójától – vagy  Király utca felől, vagy akár az Izabella utcáról…. – könnyen elérhető közösségi tér. 

A tér nagy része parkosított terület, körben különböző stílusú házak, egykori bérpaloták – manapság amolyan “albérlet-tenger”. Egyik sarkán – a Király utca felől – a Vásárcsarnok, amit nemrégiben újítottak fel, a másik oldalán – az Andrássy úthoz közel, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola. A Vásárcsarnok felőli sarkon hamarosan új szálloda nyílik, a szemközti oldalon – a Szófia utca és az Andrássy út között lakóépületek sorakoznak. 

A Vásárcsarnok előtt a téren szabadtéri piac működik, a szálloda felőli sarokban kis kávézó terasszal – ha a Vásárcsarnokban tett látogatás után egy kis frissítőre vágynánk.

A napokban a téren szabadtéri kiállítást láthatunk – a Vásárcsarnok felőli oldalon. A Parafrázisok című tárlaton Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő 40 festmény parafrázisa látható – avagy a színésznő ismert és ismeretlen képeken, beöltözve, Schielétől Klimten át Magritte-ig.A kiállítás május végéig lesz látható a Hunyadi téren. Mindenki egyénileg el tud jönni és meg tudja tekinteni a szabadtéri tárlatot. 

 A Szófia utca felőli oldalon Zenepavilon működik, nyáron koncertekkel. Ha az Andrássy út felé haladunk a teret átlósan átszelő úton a parkban, szökőkút, majd sportpályák és játszótér következik. Ideális pihenőhely és közösségi tér ez a környékbelieknek. Sétálni, játszani, olvasni vagy tanulni – vagy egyszerűen csak megpihenni a fűben a szökőkút mellett. 

Amikor a Hunyadi téren a fotókat készítettük, gyerekzsivajtól volt hangos a tér, a játszótér mellett sokan pihentek a padokon, vagy a fűben, láttunk szabadtéri edzést, fűben tanulást. Aztán pillanatok alatt elsötétült az ég, és jött egy tavaszi zápor, a fotók színei is megváltoztak mire körbeértünk.

Terézvárosnak ezen a részén a 19. századig majorságok voltak. Hivatalosan 1874-től Hunyadi tér – ekkor már kertek voltak itt a majorságok helyett. A közeli Andrássy út építése meghatározta a tér további történetét. Közvetve az Andrássy útnak köszönheti a tér a piacát. Úgy határoztak, hogy az Operaházat a Hermina tér helyén fogják felépíteni, az addig ott működő piac a Hunyadi térre költözött. A zajos zsibvásár megfékezésére később elhatározták egy vásárcsarnok megépítését, de azt elhalasztották. Végül 1897-ben épült fel a ma is működő csarnok Czigler Győző tervei alapján (Ki tudja hol találkoztunk már a nevével Terézvárosban? ) – a csarnokot 2017-ben kezdték el felújítani, közben a szabadtéri őstermelői piac is megváltozott, mára összecsukható asztalok és napernyők biztosítják a helyet az árusoknak. 

Az I világháború éveiben a teret és a parkot elhanyagolták, a II. világháborúban pedig a tér két lakóházát jelölték ki a zsidók számára (a Vörösmarty utca felől), a háborús bombázások sok halálos áldozata volt itt eltemetve. 

Ma a közösségi összefogásnak köszönhetően a tér a nyugalom szigete a kerületben. A Vásárcsarnokot felújították, az ide tervezett mélygarázs helyett pedig fák,bokrok és virágok töltik be a teret mindenki örömére. A környék egyik legkedveltebb bevásárló-, és pihenőhelye. 

De hol is van pontosan?

Ha tehetitek, gyertek el ide egy sétára !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #terézváros #hunyaditér #közösségitér #vásárcsarnok #marché #PhotobySly

Forrás olvasmányok: budapest100.hu, Wikipedia, terezvaros.hu – Fotók: saját helyszínbejárás, #PhotobySly

Szólj hozzá!