Istvánmező – a sűrűje

Istvánmezőn, a Szabó József utcában járunk. 

Szabó József utca Budapest XIV. kerületének egyik mellékutcája. Az Abonyi utca  és az Istvánmezei út között húzódik. Nevét Szabó József (1822–1894) geológusról kapta 1896-ban.

Mindjárt, ahogy a Thököly út felől befordulunk az utcába, szemünk elé tárul a 12. számú ház, a hely, ahol a Hősök Tere szobrai születtek. A villa eredetileg Neuhold Kornél, a Telefongyár igazgatója számára készült, majd Róna József szobrászművészé lett, ahol később a Hungária szoboröntöde is működött. Innen kerültek ki a Zala György féle bronz alakok, a Hősök Tere szobrai. 

Zala György átszövi a sétáinkat – emlékeztek a villájára ? vagy Anonymus szobrára ? Itt ismét az ő nyomain járunk.
A hatalmas villa a 12. szám alatt a nemrég látott Stefánia Palotát idézi előkelő megjelenésével. 
A 23. szám alatt Műteremházat láthatunk, amely Ungár Mór részére épült, a homlokzatán kék színű majolika mázas Zsolnay kerámia díszítéssel, a magyar szecesszió stílusában  – ahogy ezt a villa melletti leíró táblán olvashatjuk. 
A szomszédban, a 25. szám alatt lakott Rákosi Mátyás. 

Az Abonyi utca sarkán áll – a 21. szám alatt –  egy gyönyörű palota, a Magyar Református Egyház Zsinatának épülete. Az épületet az olimpikon Hajós Alfréd és Villányi János tervezte, a szecesszió jegyében. (itt meg kell emlékeznünk arról, hogy Hajós Alfréd nem csak sportolóként, építészként is sikereket ért el.) 
Ha itt nem a focipálya felé vesszük az irányt, hanem az ellenkező irányba, rövid sétával visszatérünk majd a Zichy Géza utcához. 

De addig még azért van ám látnivaló ! Az Abonyi utcán sétálva óriás lakóházak mellett haladunk, majd benézünk az Izsó utcára is, végül újból a Disney kastélynál – vagyis a László villánál találjuk magunkat. 
Az Abonyi és az Izsó utca sarkán találjuk a Baumhorn Lipót (a híres zsinagóga építő mester – pl Temesvár, Újvidék, Brassó vagy Szeged Zsinagógája)  által saját részére tervezett villát, amely ma lakóépület.  

Fontos megemlíteni, hogy az Izsó utca 5. szám alatti épület – jelenleg Román Kulturális Intézet működik benne. A Lechner-növendék Lajtának ez az első munkája, ahol már nem a mestert követi (a magyaros-szecessziós stílust), és a saját elképzeléseit kezdi megvalósítani. 

Milyen rövid távolságon belül mennyi nagyszerű építményt láthattunk – Budapest Istvánmező negyedének rejtett örökségei.  

Sajnos a szépségek között megbújik egy-egy elhanyagolt épület, kár lenne veszni hagyni őket – látogathatóak is lehetnének, gondoljunk csak bele ha kívül ennyi szépség van itt – milyenek lehetnek ezek a paloták belülről. 
A villanegyed azonban itt még nem ért véget – kis pihenő után indulunk tovább, a Stefánia út másik oldalán, az Ilka utcában folytatjuk tovább felfedező túránkat szépségekre vadászva. 

Ha kedvet kaptatok egy Villanegyed túrához, jó tudni hogy a nevezetes villák kerítésein rövid leírások segítik a tájékozódást, éppen hol járunk, a villa rövid történetét is elolvashatjuk. Egyszer mindenképpen érdemes kicsit elveszni itt a villák között és álmodozni egy kicsit – vajon milyen élet folyhatott itt.

Gyertek most Velünk, sétáljunk Szabó Józseftől Zichy Gézáig >>>

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #istvánmező #zugló #PhotobySly

Szólj hozzá!