Japánkert Zuglóban

A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet japán kertje az egyik legrégebbi hazai japánkert. Varga Márton tervezte és építette 1928-ban. Budapest legrégebbi japánkertjébe indulunk.

A kert vezérfonalát itt is a víz alkotja, benne kis szigetekkel, hidakkal, kőlámpásokkal. Gondoltátok volna hogy néhány lépésre a Mogyoródi úttól van itt egy ilyen csoda ? Ide érdemes ellátogatni. Az iskola kertjébe bármikor be lehet menni egy jelképes belépőjegyért cserébe. Itt megtaláljátok: 1149, Zugló – Kövér Lajos utca 3.

Előre megtervezett út viszi végig a sétálókat a kert minden egyes részén. Egyes helyeken egyenetlenre tervezik a talajt, hogy az embernek a lába elé kelljen néznie, és amikor újra felnéz, szép dísz vagy látvány ötlik a szemébe – ezt a tervezésmódot hívják „az elrejtés és megmutatás elvének”, és célja a látogató felvidítása. Mindenhol kövek vannak a kertben. A köveknek a japán legendák szerint lelkük van, ezért tisztelettel kell bánni velük. Kövekből alakítják ki a kertek ösvényeit és hidait. Kövek jelképezik a hegyeket is, ahol igazi hegyek nincsenek. A patakokat kanyargósra tervezik, hogy természetesnek és nyugalmat árasztónak tűnjön. A kőlámpásokat is gyakran a víz mellé helyezik el, hogy a víz és a kő együtt képezzenek harmóniát. A kis kőhidakon átkelhetünk a vizen, pihenhetünk a kis szigetek valamelyikén egy kőpadon. Igazi felöltődés lehet egy ilyen kertben megpihenni.

Tavaly volt szerencsém meglátogatni ezt a kertet. Most megmutatom Nektek mit láttam >>>

Japánkert Zuglóban

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #japánkert #japánkertzuglóban #zugló #virtuálissétákbudapesten #maradjatokotthon

Szólj hozzá!