Japánkertek Budapesten

Japánkertek Budapesten

 A japánkert a tudatos művészi tájépítés egyik formája, amit a japánok a VI.-VII. században vettek át Kínából és Koreából. Lényege az ember és a természet közötti harmónia megteremtése: egy meditatív hely, ahol csendesen szemlélődhettek, elmélkedhettek önmagatokban. A japán kertekben gyakori a bambusz, az örökzöldek (például a japán fenyő), valamint lombhullató fák (például a juhar), illetve a páfrányok és mohák. A japánkertet könnyen felismerhetitek tipikus elemeiről: a kőlámpásokról, kis fahidakról, elrendezett kövekről. Továbbá mindig találhattok benne vizet és szigetet, vagy ezek jelképeit. A folyók, illetve tavak hangulatát esetenként kavicsok vagy hullámosra gereblyézett homok segítségével idézik meg.

Budapesten három gyönyörű japánkertet is láthattok – az Állatkertben, a Margitszigeten és Zuglóban. Mind egy kis oázis, a béke és a pihenés szigete – akár a város közepén is. 

Idézzük most fel ezeket a virtuális sétákat, relaxáljunk, töltődjünk kicsit...

Ahol először jártunk – a Margitsziget

Itt elolvashatjátok a korábbi bejegyzésünket:

https://slyvoyage.hu/japankert-a-szigeten/

Ha csak sétálnátok Velünk egyet, itt megtehetitek:

A következő kedvencünk a zuglói japánkert lett. Gyertek Velünk ide is egy virtuális sétára…..

Japánkert Zuglóban

Itt olvashatjátok korábbi bejegyzésünket Zuglóból:

Oázis Zuglóban

Ha még nem unjátok a kerteket, elhoztuk Nektek az Állatkertben lévő japánkert szépségeit is. Felújítottuk a korábbi kisfilmünket az Állatkert oázisáról.

Japánkert az Állatkertben

Remélhetőleg mindannyian pihentünk és töltődtünk a japánkertek harmóniájából, kipihentük magunkat a villanegyedben tett sétáink után. Készüljetek, hamarosan újabb villavadászatra indulunk !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #japánkert #jardinjaponais #relax #repos #pihenés #harmónia #harmonie #természet #nature #PhotobySly

Szólj hozzá!