Jókai Villa

Ki olvasta rongyosra annak idején – nem azért meg kötelező olvasmány volt, hanem mert szerette – Jókai regényeit ? 

Melyik a kedvencetek ? Mi az amit bármikor újra elővennétek ? Tudtátok hogy Balatonfüreden és Budapesten is van Jókai Villa ? Ismeritek a regényíró “regényes” életét ? A Bajza utcán járunk még mindig – ismerkedjünk meg a Jókai Villával.

Az 1880-as évek elejéig eperfák borították a mai Bajza, Szondi, Munkácsy Mihály és Kmety György utca által határolt területet. A kor neves festői és szobrászai kaptak itt telkeket, műteremlakások és mesteriskolák bukkantak fel az eperfák lombjai között. 1890-ben a Bajza utca 39. (akkor még 21.) szám alatti telket Jókai Mór vásárolta meg fogadott lányával, Jókai Rózával és vejével, a híres festőművész Feszty Árpáddal.

„..Az egyemeletes épület góthikus ablakaival s nemes egyszerűségével igen kellemes benyomást tesz. Egyedüli díszítése az a pár becses dombormű, mely Zala György és Donáth Gyula védője alul került ki. A művésznek nemcsak műterme lesz itt, hanem magánlakása. Ott fog lakni Jókai Mór is, kinek a leánya Jókai Róza tudvalevőleg Feszty Árpád neje” – adta hírül a Pesti Hírlap 1891. júliusi száma.

Jókai Villa

A velencei paloták ihlette villa földszintjének ötszobás lakrészben Róza és Árpád, az emeleten pedig Jókai lakott. Csak úgy pezsgett az élet a villában: politikusok, írók, újságírók nap mint nap a „szalon” vendégei voltak. 

A Jókai-Feszty-szalonban egyre nőtt a feszültség, egyrészt a mulatságok növekvő költségei, másrészt Jókai második házassága miatt. Jókai Róza és Feszty Árpád nem nézte jó szemmel a frigyet, a 74 éves író ugyanis 1899-ben feleségül vette a nála több mint 50 évvel fiatalabb Grósz Bella színésznőt – akivel végül az Erzsébet körútra költöztek.

A Petőfi Társaság még abban az évben megvette Fesztyéktől az ingatlant, 1909-ben a földszinten Jókai, az emeleten pedig Petőfi ereklyéit, kéziratait és emlékeit állították ki. A villa ma a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik épületeként működik. 

Az épületen emléktábla jelzi híres lakójának emlékezetét, a ház aljában kis kút áll, a falakon a már emlegetett romantikus ablakok…

Aki járt már Balatonfüreden a Jókai Villában, ott egy másik hangulatot talál – ez a ház a művész szalon világát idézi, a füredi ház a békés vidéki életet idézi. 

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #bajzautca #jókaivillabudapest #terézváros #budapestiséták #PhotobySly

Szólj hozzá!