Kávéházi mesék avagy – Sly Café

Hogy miért Sly Café ? 

Először is mert kávérajongók vagyunk. Akik követnek Bennünket, tudják, hogy közreadtunk már pár beszámolót a SlyVoyage Facebook oldalán (www.facebook.com/slyvoyage) egy-egy kávéházi élményünkről, ezeket szeretnénk Nektek ismét elhozni, terveink szerint minden hónapban egy új helyről, Budapestről és más helyszínekről egyaránt – és persze hozunk új kávéházi kirándulásokat is. Kalandozzunk a kávézás és a kávéházak világában. 

De mióta is iszunk kávét ? 

A 10. századot megelőző időkben a nomád életet folytató törzsek tagjai fogyasztották. Ők fedezték fel a kávé élénkítő hatását. Az első kávéházak Isztambulban nyíltak az 1550-es években. És számuk gyorsan nőtt. A kávéfogyasztás az araboktól, török közvetítéssel jutott el, illetve honosodott meg Európában. Noha a katolikus egyház nyomására eleinte tiltott ital volt a ez a fekete főzet, később mégis szabad utat engedtek terjedésének – írja Szentes Éva és Hargittay Emil az „Irodalmi kávéházak Pesten és Budán” című könyvükben. Az első kávéház Velencében nyílt meg az 1600-as évek közepén, de Európa nagyvárosai sem sokkal maradtak le: a következő években Oxfordban, Londonban, Párizsban, Marseilles-ben, Bécsben nyíltak hasonló intézmények. A kávéházak rövidesen kedvelt helyekké váltak, ahol a kávéivás mellett lehetett játszani, kártyázni, beszélgetni – és persze politizálni is. 

Magyarországon szintén a törököknek köszönhető a kávéivás szokásának meghonosodása. Első adatunk arról, hogy kávé érkezik Budára, 1579-ből való ám az akkori török fürdők mellett működő “intézményekben” csak a törökök élvezték a fekete ital jótékony hatásait. A kávézás szokása azonban szépen lassan elterjedt a magyarok között is, és ez szükségszerűen magával hozta a kávémérések, kávéházak megjelenését. Az első ismert pesti kávésra vonatkozó adat 1714-ből származik.

A kávémérések a 18. század végére nőttek kávéházakká. Ezek lettek az értelmiség és az ifjúság gyülekezőhelyei; a 19. században aztán több is beírta nevét a hazai történelembe – gondoljunk a Pilvaxra, 1867 után, új kávéházak épültek Pesten és Budán, amelyek egyre inkább háttérbe szorították a régi, kopott, elöregedő üzleteket. Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése, amelynek eredményeképp megszületett a mai főváros Budapest, a vendéglátás fejlődésébe is új lendületet hozott: az 1873-tól 1914-ig tartó időszak a kávéházak tündöklésének ideje volt.

A millennium évében 591 kávéház és 409 kávémérés sorakozott a budapesti címtárban. 

Abbázia, Menton, Central, New York, Három Holló,  Negresco, Bristol…

Az azóta újranyitott, vagy újonnan megálmodott és létrehozott kávéházakba szeretnénk Benneteket elkalauzolni egy-egy virtuális utazásra Sly kalauzolásával.

Mert a mai Budapesten egy-egy kávéházi látogatás alkalmával akár New York, vagy Nizza, vagy a XIX. század végi Budapest hangulatát is felfedezhetitek, kávézhattok, nagyszerű ételeket ehettek, gyönyörű környezetben, akár egy időutazásnak is tekinthetitek. 

Tegye fel a kezét a szereti a kávét ! Ti hány csészével isztok egy nap ? 

Feketén ? Tejjel ? Otthon vagy inkább egy Kávézóban ? 

A kávé örök

Café Parisii

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #jadorebudapest #slyvoyageblog #slycafe #képeslapok #cartespostales #bonjourbudapest #hellobudapest #voyage #voyageenhongrie #visitebudapest #Budapest #BudapestHongrie #budapestiséták #virtuálissétákbudapesten #budapestbalades #baladesvirtuellesdebudapest #PhotosbySly #Budapesttecsodás #sétatérbudapest #kávéházimesék

Szólj hozzá!