Kék-fehér túra – első nap Nizzában

Ti megszavaztátok, Mi elviszünk benneteket egy virtuális kirándulásra a Cote d’Azur fővárosába – Nizzába. 

MI jut eszünkbe először Nizzáról ? A tenger, a színek, az ízek…gazdagok és híresek….

Akik követik a Slyvoyage Facebook oldalt tudják, hogy egy franciaországi kaland volt az első inspiráció, a későbbi utazásokhoz. Már jóval a francia utazás előtt rajongtam a francia nyelvért és a kultúráért, aztán jött a lehetőség – az első nagy utazás. Akkor még busszal utaztunk, egy csapat diák, néhány kísérővel, a nyári szünet végén, augusztusban. Első franciaországi állomásunk Nizza volt. Amikor – még a buszból – megláttam az azúrkék tengert, máris beleszerettem a látványba. Sétáltunk a városban, a tengerparton, a part menti parkokban – akkor jártam először a Földközi tengernél, Franciaországban, ráadásul mindjárt a Riviérán…, a Sly fotók akkor kezdtek el, akkor még külön-külön fénykép albumokban gyülekezni. 

Azúrpart – az elnevezés egy francia költőtől származik (Stéphen Liégeard), hogy a Riviéra elnevezést valami felváltsa, és emlékeztessen erre a hihetetlen KÉK színre amit csak itt láthat az ember.

A tenger, a hegyek, az erdők, parfümkészítő műhelyek uralják ezt a régiót. 

Az első találkozásunk alkalmával (mindössze egy éjszaka és még egy fél nap lehetett) csak egy gyors benyomást kaptam erről a városról, de tudtam ide vissza kell jönnöm. Sok év telt el, mire újra itt sétálhattam, akkor kempingeztünk, gyönyörűséges Èze (fél óra autóval Nizza felől) tengerpartja felett a hegyoldalban. Aztán ismét hosszú idő után tértem ide vissza újra – pihenni, feltöltődni, újra körbejárni a várost és környékét. Virtuális kirándulásra hívlak Benneteket Nizza-ba, a gyönyörű Èze Botanikus kertjébe, villámlátogatást teszünk Monacoba, hallgatjuk majd a tengert…pihenünk és töltődünk. 

Sétáljunk együtt a képsorokkal az Azúr Parton !

Kora délután érkeztünk Nizza repülőterére, épp aznap indult először villamos a reptér és a város között – azóta már egészen a kikötőig el lehet villamosozni -, így egy gyors jegyvásárlás után máris az Angol Sétány felé száguldottunk a villamossal. A szállásunk egy az Angol Sétányon fekvő szállodában volt, de már a sétányhoz legközelebbi első villamos megállóban elindultunk az Angol Sétányra – már annyira vártuk hogy újra itt legyünk. De miért is angol ? Az angol arisztokraták kedvelt nyaralóhelye volt a 19. században, ők kezdték el kiépíteni a sétányt a part mentén. 7 km-es gyalogtúrát jelent a sétány ha az elejétől a végéig be akarjuk járni – de kerékpározhatunk is, bár mostanra igyekeznek minél jobban visszaszorítani az autós forgalmat, azért még mindig nagy a forgalom. 

Pár perc alatt elsétáltunk a szállodánkig, – közel a híres Negresco Hotelhez és a Masséna Múzeumhoz. Bár egy “Fekete Péntek” akcióban foglaltuk a szállást, az a szerencse ért,  hogy a legfelső emelet legszebb szobáját kaptuk….az erkélyünkről csodálhattuk a tengert. 

Az első nap délutánját a tengerparton töltöttük. Itt a kavicsok uralják a partot, úszócipőben ajánlott itt strandolni – de azt hiszem ha a Casino vagy a Negresco körül tölthetjük az időnket a parton, nézhetjük a leszálló repülőgépeket – a kavicsok nem igazán zavarnak…. Üldögéltünk a tengert bámulva a híres Kék Székeken….az 1950-es években döntötték el hogy ide a sétányra a helyhez illő székeket helyeznek el. Akkoriban fizetni kellett, ha valaki szeretett volna leülni az Angol Sétány egyik pihenőszékére. Charles Tordo volt a híres székek első példányainak kitalálója és kivitelezője (az első székek fehérek voltak). A ma látható kék székeket Nizza város készíttette. A széksorok egymáshoz és a talajhoz is le vannak rögzítve – ma már ingyenesek – a tenger látványa mindenkié. A kék széksorok formája és színe pedig mindenkit Nizzára emlékeztet. 

Végigjártuk a sétányt a szállodától egészen a kastélydombig, lementünk a kavicsok közé a vízhez,pihentünk a híres kék székeken, megnéztük a Masséna teret (NIzza egyik központi tere egy gyönyörű szökőkúttal, parkokkal), de  az eső átvette a rendező szerepét, így visszafordultunk. Esős időre lehet múzeumlátogatást tervezni  találtok itt Matisse, Chagall, Picasso gyűjteményt – vagy a Modern Művészetek Múzeuma is érdekes lehet. Mi a Matisse Múzeum mellett döntöttünk, fent a Cimiez dombon, a festő egykori otthonában berendezett villában. Nem messze ettől a villától találjátok a Picasso Múzeumot is – azt is érdemes megnézni (Picasso is élt itt a francia riviérán).

Nizza tömegközlekedése egyszerű és mindenhová eljuthatunk a villamosokkal, akár busszal, a bátrabbak gyalogosan is.Mi a sétát választottuk – mert igazán úgy ismerhetünk meg egy várost, ha az utcákat járjuk. Sétáljatok most Velünk !

Hosszú nap volt, az erkélyünkről csodáltuk az Angol Sétány esti fényeit, meghallgattuk a Nissa la Bella sorait (Nizza a Szépséges), ez Nizza város nem hivatalos himnusza.

Holnap  felmászunk a Kastélydombra és leereszkedünk a Kikötőbe – remélhetőleg a Nap is velünk lesz majd – Tartsatok Velünk akkor is !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #slycafé #nice #nizza #nissalabella  #azúrpart #cotedazur #cartespostales #képeslapok #PhotobySly

Ha kérdésetek van, keressetek meg, szívesen segítünk ! 

Szólj hozzá!