Keszthely

Az idei szabadság másképp alakult mint máskor. Bár az utóbbi években a nyári szabadságot itthon, nagyrészt a Balaton mellett töltöttük valahol, most mégis más volt – rövidebb, óvatosabb, mégis élménydús programot sikerült összeállítanunk. 
Egy hétvégénk volt a nyári szabadság – ezt kellett beosztanunk, kirándulásra, pihenésre, megismerésre. Az úti cél: Keszthely.Szombat hajnalban vonatra ültünk, végig száguldottunk a Balaton déli partján – egy percre újraélhettük a balatonföldvári kirándulásunkat amit már megmutattunk Nektek (megtaláljátok itt a Képeslapok itthoni gyűjteményében), a kicsit korábbi fonyódi napunkat  Kilenc óra után érkeztünk Keszthelyre – sajnos esőben. Egy Hévíz felé induló buszra szállva próbáltunk minél közelebb jutni a Festetics Kastélyhoz – gondoltuk ez jó program lesz hogy meneküljünk az eső elől. A Hintómúzeum mellett értünk be a kastély parkjába – mivel már előre az interneten megváltottuk a jegyünket, egy perc alatt már bent is voltunk – csodákat láttunk. Hintók, kocsik, szánok, szekerek, korabeli automobilok fogadtak bennünket. Érdekes időutazás volt – abban bíztunk hogy közben elállt az eső. Épp csak csepergett amikor a kastély felé indultunk a parkban. Két perc múlva már ömlött az égi áldás – menekültünk ahogy csak tudtunk, túracipő, esőkabát – átáztunk mire a kastély bejáratához értünk. Végre száraz körülmények között – a kötelező ruhatár és a nekünk fontos fotójegy megvásárlása után – kastély-túrára indultunk. 

Festetics Kristóf Keszthelyt választotta birtokai központjának, és kastély építésébe kezdett az uradalom területén. A kastély több átépítésen esett át, a Festeticsek több generációja mind-mind alakított rajta valamit. Körbejártuk a kastély termeit – a kék szalon, és a tükörterem volt a kedvencünk, a gyönyörű függönyök, a hab a tortán a könyvtár terem volt.Talán Pannonhalmán láttunk hasonlót. 
A palota séta után még mindig valami melegre vágytunk, ezért a Festetics kávézót választottuk és egy jó adag forró kávét. 
A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintó kiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, – itt kezdtük a keszthelyi programunkat –  a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület. 

Megkerestük a Pálmaházat, tócsák – inkább kisebb tavak között sétáltunk a gyönyörű hibiszkuszok, pálmák, kaktuszok között, az üvegházakban, a mini madárparkban. Csodákat láttunk itt – mindenkinek csak ajánlani tudjuk aki szereti a virágokat – a különleges madarakat – a kacsák között sétálhatunk itt szabadon, megleshetjük a pávákat – mindez kárpótolt bennünket a délelőtti esőért. 
Közben elállt az eső is, a parkban elfogyasztottuk a még otthonról hozott szendvicsünket – elindultunk a sétálóutca felé. A kastélytól pár lépésre van az Amazon Látogatóközpont – utazási témájú kiállítás volt épp, de mi már a Balaton partra vágytunk. A sétáló utcán a szokásos kávézók, fagylaltozók, éttermek, mindenféle üzletek vártak ránk. Nekünk a legérdekesebb a Goldmark ház volt – gyönyörű udvara kellemes pihenőhely, szépsége már az utcáról is hívogató. Nem sokkal a Goldmark ház udvarát elhagyva megérkeztünk a Városházához, Festetics György szobrához. Itt egy kicsit megpihentünk – majd indultunk tovább a Balaton felé – ahol a szállásunk volt. 


A belvárosban mehettek akár Cadillac Múzeumba, Baba Múzeumba, sétálhattok a Helikon Parkban.
Kis kerülővel, a kertvárosba tévedve azért sikerült megtalálni a szállásunkat – pár lépésre a Balatontól, az ablakunkból az Óriáskereket láttuk – pár perc pihenés és irány a part….az Óriáskerék már régóta tervben volt, az eső után épp akkor indult újra amikor kiértünk a partra – így hát tettünk pár kört a magasban – Keszthely fentről is gyönyörű – a környező dombok, a város, a kastély a távolból, a Helikon Szálloda a magasból, a Balaton utolérhetetlen panorámája – ha nem vagytok tériszonyosak, mindenképp üljetek fel.

Egy kora esti sétahajózás még belefért – kímélendő fáradt lábainkat – a Helka várt ránk egy utazásra. (Tudjátok ez a hajó szerepelt Bujtor István Csak semmi pánik című filmjében) A Helka fedélzetén egy csodás órát töltöttünk el, pihentünk, élveztük a lemenő nap fényeit a vizen, a fenséges Badacsony látványát – a körülöttünk úszkáló fehér vitorlákat – a nyugalom órája volt ez. 

Végig gondoltuk mennyi mindent láttunk aznap, mennyi élmény, szépség – az eső ellenőre Keszthely elkápráztatott minket. 
Partot érve gyors vacsora következett a kikötőnél – épp Street Food Fesztivál volt – egy kis esti Balaton-part – pár lépés a szállás – a hosszú és fárasztó nap után édes volt a pihenés. (Talán akciós volt a foglalás, vagy más oka volt, a csigalassúságú személyzet és a kissé kopott berendezés a szobánkban nem igazán ragadott meg bennünket ezen a helyen. Egy kék színű szállodáról mondjuk ezt a véleményt, ami ugyan közel van a vízparthoz, a vasúthoz, valahogy nekünk most mégsem jött be igazán).

A kissé unalmas reggeli után ki is jelentkeztünk a szállodánkból – a napot a parton terveztük tölteni – a vonatunk indulásáig. Elsétáltunk a Keszthely felirathoz – a Sziget fürdő bejáratához – különleges favázas fürdőépületek a városi strand területén, ettünk egy isteni lángost, ittunk egy isteni kávét a kikötőben, meglestük Helkát amint újra meg újra meg újra kifut a kikötőből – csak néztük a vizet és a vitorlásokat – teljes pihenés volt ez a nap. Valamikor kora délután indultunk haza vonattal, újra végig a déli parton – megpihenve, rácsodálkozva a tó színeire, a különböző vasútállomások hangulataira – másnap várt a munka, már csak emlékezhettünk a szakadó esőre, a finom kávékra, a Balaton panorámájára a magasból – a tó színeire – a Balaton visszavár – ide még visszajövünk. 


Ti voltatok már Keszthelyen ? Mi tetszett legjobban ? Írjátok meg az élményeiteket – utazzunk együtt virtuálisan, vagy épp segítsünk egymásnak megtervezni a következő utazást. 

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #balaton #csodabalaton #keszthely #utazzithon #PhotobySly

Szólj hozzá!