Kulcstalan Kávéház

New York, New York…

Pont egy éve jártunk a New York Kávéházban. Azóta sem feledjük azt a látogatást – és már nagyon hiányoznak a “kávés” élmények…

Már régóta terveztük ezt a látogatást, végül sikerült bejutnunk. Előre foglaltunk asztalt, ne kelljen sorban állni – mindig hosszú sorok kígyóztak a kávéház előtt. A kíváncsiság sokakat vonzott már akkor is a Világ Legszebb Kávéházába.

A Kávéházi Mesék sorozatunkban már több helyet bemutattunk amikor a New York Kávéházra került a sor.

Kívülről már ismerkedtünk a Hauszmann Alajos tervei alapján készült épülettel. A földszintre tervezték a kávézót, az emeleten szerkesztőségi irodákat alakítottak ki, több emeleten pedig a New York Biztosítótársaság kapott helyet.

Akkoriban az üzleteket kávéházakban kötötték, a Biztosító társaság budapesti székhelyének helyét is egy ilyen tárgyaláson döntötték el Párizsban a Café de la Paix kávéházban.

Az eklektikus palota 1894-re készült el, a belső kialakítás a historizáló eklektika jegyében – márvány, bronz, selyem és bársony volt minden – senki sem tudott ellenállni a varázsának – ahogy szerintem aki ott járt, a varázslat része lett.

Az ajtóban egyenruhás pincér fogadott Bennünket, majd a foglalás ellenőrzése után, a mellettünk kígyózó sor ellenére azonnal egy üres asztalhoz vezetett.

Régen a pincérek azonnal kiszolgálták a vendéget – “kérdés nélkül mindenki megkapta  a feketéjét, a tintatartót, meg az írópapírost” – írta Heltai Jenő a kávéházról.  Nos mi előre tájékozódtunk, de azért átlapoztuk a kínálatot mielőtt leadtuk a rendelést.

Amíg vártuk hogy megérkezzen a kávénk és az almás piténk, szinte egyre jobban belemélyedtünk a varázslatba a világ legszebb kávéházában.

1894. október 23-án nyílt meg és gyorsan a legkedveltebb kávéház lett a városban. Molnár Ferenc akkor éjjel a Dunába dobta a kávéház kulcsát – hogy azt soha ne lehessen bezárn (legalábbis így szól a legenda). A nyitás után szinte mindig tele volt, alig lehetett bejutni. Mindenki kíváncsi volt – mindenkit egyformán vonzott ez a hely.

A Nyugatosok törzshelye volt, de sokan járta ide alkotni, pihenni, “élni”. (Akkoriban sokan jártak kávéházakba melegedni, eltölteni a napot, vagy csak figyelni az embereket).

Csak néhány név a listáról.:

MOLNÁR FERENC –  SZÍNPADI SZERZŐ ÉS BONVIVÁN
HELTAI JENŐ – AKI OTTHONAKÉNT TEKINTETT A NEW YORK KÁVÉHÁZRA
MÁRAI SÁNDOR – AZ ÖRÖKÖS LÁZADÓ
KRÚDY GYULA – VÉGLETEK KÖZÖTT
KÁLMÁN JENŐ – AKI SOHASEM VESZTETTE EL A HUMORÉRZÉKÉT
BRÓDY SÁNDOR – A TÁRSASÁG SÁRMŐR LELKE
BABITS MIHÁLY A – KOMOLY BÍRÁLÓ BŐRÉBE BÚJT EMBER
KAFFKA MARGIT – A SAJÁT HANGJÁRA TALÁLT ÍRÓNŐ
KARINTHY FRIGYES – A SZATIRIKUS LÁNGELME
TÓTH ÁRPÁD – A SZOMORÚSÁG KÖLTŐJE
KOSZTOLÁNYI DEZSŐ –  AZ ÁLLANDÓ CSÍNYTEVŐ

Külön asztala volt itt  a kritikusoknak, íróknak, zenészeknek, színészeknek, üzletembereknek

Volt aki csak nézelődni járt ide, azzal is jóllakott  – ahogy körbenéztünk és körbe jártuk a tereket – Lotz Károly freskói mindenkit elvarázsolnak a legirodalmibb kávéházban.

Míg a kávéház történetével foglalkoztunk, elfogyott a kávénk és az almás piténk is – valószínűleg a valaha megrendelt legdrágább almás pite volt amit ettünk – hallgattuk a zongoristát, figyeltük a vendégeket és a pincéreket ahogy szigorú rend szerint mindenkit kiszolgálnak, a vendégek a fotóik elkészítése után illedelmesen sorban távoztak, hogy
más is bejuthasson.

Kifelé menet a csavart oszlopok, a karzat mellett elhaladva a Boscolo Hotel halljában találtuk magunkat – egy elegáns udvarban ahonnan már csak a kijárat felé lépkedhettünk feledhetetlen élményekkel.

Hoztunk Nektek egy kis emlékeztetőt a tavalyi látogatásunkról a Világ Legszebb Kávéházából. Ízeket sajnos nem tudunk közvetíteni – de higgyétek el, megérte az árát ez a látogatás!

Ha vonz benneteket a kávéházak világa, kávéházi meséinket itt találáljátok:
https://slyvoyage.hu/category/sly-cafe/

Ha újra lehetőség lesz rá, egyszer szánjátok rá az időt  – és legalább egy kávé árát – hogy megcsodálhassátok ezeket a falakat belülről.

Forrás:
wikipedia.org
newyorkcafe.hu
Saját helyszínbejárás 2020 február ; Fotók: #PhotobySly

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #jadorebudapest #newyork #cafénewyork #aviláglegszebbkávéháza #PhotobySly

Szólj hozzá!