Léderer ház – Bajza utca

Tegnap már sétáltunk a Bajza utcán, a Lövölde tértől az Andrássy útig. Ez a szakasz is érdekes volt, láttunk itt nagykövetséget, az Írószövetség székházát, a Magyar Művészeti Akadémiát, így érkeztünk meg az Andrássy út sarkára. 

A Bajza utca Budapest VI. és VII. kerületében található, a Damjanich utca és a Podmaniczky utca között húzódik. A kis földalarrinak is van a Bajza utcánál. 

A korábban Marhahajtó út, majd Hajtsár utca elnevezésű közterület 1878-ban vette fel egykori lakójának nevét. A 39-es szám alatt található Feszty-villában lakott több mint tíz évig Jókai Mór, később a Csókos asszony című Zerkovitz Béla-operett “Van a Bajza utca sarkán egy kis palota “ című dala szerzett országos ismertséget a helyszínnek.

Bajza József Vörösmarty Mihály iskolatársa volt. Jogot hallgatott, de nem dolgozott a jogi pályán, esztétikával és irodalommal foglalkozott. 

Ma az Andrássy út sarkától indulunk a Podmaniczky utca felé – mert itt tele van a Bajza utca történetekkel…kezdjük a Léderer házzal. 

A Bajza utca és az Aradi utca sarkán áll a Léderer ház, (Bajza utca 42.)  a szecessziós bérpalota. Ha megállunk és nézelődünk kicsit, elsőre feltűnnek a mozaikok a homlokzat felső szintjén, amelyek Kernstok Károly rajzai alapján, Róth Miksa műhelyében készültek, akárcsak az üvegablakok. 

A ház Aradi utcai oldalán voltak a bérlakások, a másik oldalon főúri palota kapott helyet. A Léderer ház már építésekor is felhívta magára a figyelmet Ha kicsit elidőzünk előtte, felfedezhetjük a szépségeit. Léderer Artúr megbízásából épült, a már a homlokzatában is elkülönülő épület. 

A Léderer családnak vidéken voltak birtokai, de ide is jártak. Sokat vendégeskedett itt Csók István, aki közel 30 képet alkotott itt. (Csók műterme egyébként a FAsor 32. szám alatt volt, nem messze innen). 

A házban napjainkban az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviselete működik. 

Olvasmányok: wikipedia; kozelestavol.hu;  Fotók: saját helyszínbejárás, #PhotobySly

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #terézváros #bajzautca #lédererház #budapestiséták #PhotobySly