Mai Manó Ház

Nemrég voltunk a Képzőművészeti Egyetem épületében, jártunk a Zeneakadémiánál, most a Nagymező utcában járunk a pesti Broadway közepén. Megérkeztünk a Mai Manó Házhoz. A ház már kívülről is megragadja a tekintetet, már régóta  készültünk ide bemenni, most hogy újra itt jártunk a környéken, végre megtettük. 

Már a bejárat is lenyűgöző, a kapu mögött egy gyönyörű lépcsősor vár, hogy azután fent folytassuk a sétát a kiállítot fotók, vagy Róth Miksa üvegablakai között, a lentről is megcsodálható műterem ablakai mögött, ahonnan rálátni a szemközti Operett Színházra. Mellettünk a Thália Színház, szemben ‘ül a padon Kálmán Imre, lent a Thália bejárata mellett Hofi Géza szobra…bent pedig a fotók várnak bennünket. 

Mai Manó (1855-1917) tizennégy hónap alatt építtette fel nyolc szintes lakó-, és műterem házát. Fényképész mester, szakíró, a Fény című lap alapítója és főszerkesztője volt. 

A ház a belső tereivel és a  homlokzatával is a fotográfia nagyszerűségét hirdeti. Mai Manó műterme itt közel négy évtizeden át működött. A napfényműterem az emeleten, a Róth Miksa üvegablakaival díszített előtérből nyílik. A ma látható freskók az 1966-67-es felújítás során kerültek elő a fehér tapéta alól, annak idején fényképészeti háttérként szolgáltak. 

A fényképész műhely megszűnése után a házba költözött az Arizona Mulató, 1944-ig működött itt az “intézmény. A II. világháború után különböző intézmények, cégek székhelye lett az épület, lakásokat is kialakítottak benne, mégis megőrizte eredeti hangulatát. Ma fotókiállításokat, előadásokat rendeznek a falak között. 

Egyszer érdemes bemenni a házba, felsétálni a fogadótérbe, megnézni egy fotókiállítást, miután megcsodáltuk a Róth Miksa munkáját dícsérő ablakokat, hogy azután a műterem ablakából körbenézzünk fentről. Megmutatjuk Nektek a ház belsejét, gyertek Velünk !

#slyvoyage #slyvoagebudapest #slyvoyageblog #budapesttecsodás #maimanóház #fényképészet #andrássyút #nagymezőutca #pestibroadway #PhotobySly

Szólj hozzá!