Montjuic Tour

Miutánvégig sétáltunk a Ramblán, kicsit elvesztünk a Gótikus Negyedben, utazzunk vissza a régmúlból. Mi a Gótikus Negyedbő kicsit visszatértünk a Kikötőbe, sétáltunk egyet ma is a Diagonal de Mar sétányon (beleszerettünk ebbe a helybe), majd a hop on hop off buszt választottuk, csak hogy kicsit pihenjünk és azért látnivaló nélkül se maradjunk – elindultunk hát Barcelona egyik tetejére – irány a Montjuic hegy.

A Montjuic, (vagyis zsidó hegy), a kikötő mellett, a városközpont szomszédságában magasodik. A 185 m magas hegy tele van olívafákkal, kaktuszokkal, védett növényekkel és sok-sok zölddel. Gazdag növényvilágát különböző parkokon keresztül lehet megismerni.

A hegy mindig is egy fontos stratégiai pont volt Barcelona számára, már ősidők óta a város védelmezését szolgálta a hegy tetején található erőddel, napjainkban viszont már inkább turistalátványosság.

Minimum fél napot érdemes rászánni, mivel rengeteg program közül lehet választani. Az egyik legszuperebb élmény ha a tengerpartról induló, 1931. óta működő libegővel közelíted meg a Montjuicot. Az érkező ponthoz közel találod a csodás kaktuszkertet (Jardines Mossèn Costa i Llobera).  Ez a hihetetlen kaktuszrengeteg, kb 800 fajtának ad otthont, amik különböző sivatagi területekről származnak. Legfőképp afrikai, amerikai és ausztrál területekről származó kaktuszokat találsz itt. A belépés ingyenes.

A  Montjuicon találhatók az egykori olimpia helyszínei: az olimpiai stadion, amelyet az 1992-es olimpiai játékokra teljesen felújítottak, illetve a rendhagyó formájú telekommunikációs torony. Utóbbi, 136 m magas és az egyedi formája egy olimpiai atlétát reprezentál, aki az éremátadásra térdelő helyzetben vár. Szintén a Montjuicon terül el az olimpiai múzeum és az olimpiai medencék. Az olimpiai falu és az olimpiai kikötő a város másik részén, a Poble Nou negyednél található, közel a barcelónai Diadalívhez – ide is érdemes ellátogatni és összekötni a sétát egy strandolással a Casino környékén.

Felérve a hegyre – mi busszal mentünk fel – sétáltunk az Olimpiai Stadionnál, a telekommunikációs toronynál – a hófehér torony messziről is jól látható a városban szinte mindenhonnan. Emlékeztek? Már a Casa Mila tetejéről is láttuk messziről ezt a tornyot és a hegyet.

A stadionhoz közel a Joan Miró kortárs művészeti múzeumot – ha ilyen élményeket keresel. Lláttuk az úszóversenyek helyszínét, jártunk a Mirador kertben, megcsodáltuk fentről a Kikötőt, majd a hegy másik oldalán, a Poble Espanol (Spanyol Falu skanzen) mellett leereszkedtünk a Palau Nacional (Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeum 1934 óta) épületéhez – ahol múzeum működik.

Lesétáltunk a Spanyol térre vezető útra – minden szinten rácsodálkoztunk a Mágikus Szökőkút és a palota látványára, majd a két Velencei oszlop felé vettük az irányt, az Aréna felé. Valaha Világkiállítás volt itt, a látnivalók száma még ma is lenyűgöző. 

Nyáron esténként fényjátékot tartanak a szökőkútnál – aki szereti az ilyesmit, mindenképp jöjjön el egyszer ide egy esti városnézésre. Holnap már csak emlékezünk ezekre a csodahelyekre. Ennyi fért a mostani virtuális városnézésünk albumába, de ne felejtsétek, a következő hónap végén, újabb kirándulásra hívunk Benneteket !

Még vár ránk egy könnyű vacsora valahol a szálláshelyünk felé, netán egy pohár Sangria – a mai fotók átnézése és a megérdemelt pihenés. 

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #képeslapok #mesélakékbőrönd #Barcelona #PhotobySly

Forrs: Szöveg: Sly, Wikipedia; Fotók: #PhotobySly, Pixabay.com ; Video: created by Sly

Szólj hozzá!