New York, New York

Története a 19. században indult, amikor Max Aufricht magyar tanító Budapestre érkezett. Ambícióinak köszönhetően tanítóból hamarosan sikeres jogász lett, és Párizsba utazott, ahol a New York Biztosító Társaság igazgatójával karöltve hozták létre a biztosító magyarországi hálózatát – amelynek hamarosan székházra lett szüksége.

A budapesti Nagykörút egyik legimpozánsabb épülete, a New York-palota a kezdetekkor biztosítótársasági székházként üzemelt.

Az elképzelés egy eklektikus stílusú, hatalmas épület volt a város központjában – és nemsokára ki is adták a megbízást az épület megtervezésére Hauszmann Alajosnak, aki négy emeletes palotát és a benne elhelyezkedő földszinti Kávéházat tervezett. 

1894-es átadását követően a földszinten berendezett, pompás New York Kávéház hamar az irodalmi és művészi élet központjává vált: a művészek, írók és költők kedvenc gyülekezőhelye lett.

A több, mint 120 éves New York Kávéház történelme összeforr az irodalommal – és bár több kort, több rendszert és sorsfordító történelmi változást élt meg – mégis mindig újjászületett. 

2011-ben a Világ Legszebb Kávéháza lett..

A Kávéház épületének dekorációja

A pazar, tágas belső tér kialakítására már a korai években nagy hangsúlyt fektettek. A belső teret csavart márvány oszlopokkal választották el egymástól. A Kávéház külső szobordíszei, a tizennégy bronz ördög fauna alak az érzékiséget, a csúfolódó kedvet szimbolizálják – a szobrok között megjelenik „El Asmodáj” alakja is (démonok hercege), amely a kávé és a gondolkodás szellemét hirdeti a mai napig, ezzel támogatva, inspirálva a betérő művészeket.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 20200223_120805-300x225.jpg a fájlnév

A tiszteletet parancsoló bejárat mögött igazi csodák várnak ránk. 

A képhez tartozó alt jellemző üres; 20200223_111148-1024x768.jpg a fájlnév

Néhány nap múlva be is mentünk….

Ide egyszer, tudom hogy nem mindenki engedheti meg magának az ilyen “kirándulásokat”, de egyszer mindenképpen érdemes bemenni, ha nem akartok fogyasztani, legalább a bejárattól nézzetek körbe – minden szegletében egy csoda rejtőzik.

A New York Kávéház szombaton, május 30-án újra megnyitja kapuit a vendégek előtt.

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #jadorebudapest #slyvoyageblog #slycafe #képeslapok #cartespostales #bonjourbudapest #hellobudapest #voyage #voyageenhongrie #visitebudapest #Budapest #BudapestHongrie #budapestiséták #virtuálissétákbudapesten #budapestbalades #baladesvirtuellesdebudapest #PhotosbySly #Budapesttecsodás #sétatérbudapest #kávéházimesék

Szólj hozzá!