Notre-Dame de Paris

2019. április 15-én az esti órákban érkezett a hír – kigyulladt a párizsi Notre-Dame katedrális.

Párizst gimnazista koromtól fogva imádom.Éppen leérettségiztem amikor egy diákcsoporttal Franciaországba utazhattam. Hazafelé Párizst is útba ejtettük. A Notre-Dame volt a fő célpont Párizsban. Körbesétáltuk, bementünk, a már régóta Párizsban élő magyar szerzetes aki kísért bennünket, sokat mesélt róla. Beleszerettem….

Később a kedvenc helyem lett Párizsban a Notre-Dame kertje – a belváros közepén egy nyugodt kis szeglet. Nekem innen (volt) a legszebb ez a műalkotás – a francia történelem képeskönyve.

Idegenvezetőként sokat és sokszor meséltem róla magyar turistáknak. Történelmi képeskönyv, itt a szigeten – a Cité szigeten – volt Párizs bölcsője, a XII. századtól fogva évszázadokon át épült . A francia forradalom idején megrongálták, később Napóleon itt írt történelmet amikor császárrá koronázta saját magát. És még sorolhatnám a történelmi képeskönyv más fejezeteit. Ez az épület összenőtt a francia történelemmel.

Amikor utojára ott jártam, épp fényjáték volt néhány estén keresztül a Notre-Dame-nál. Már zajlottak a felújítási munkák. Aztán tavaly április 5-én a kora esti órákban érkezett a hír – kigyulladt a híres székesegyház. A tűz az állványzaton keletkezett. Vadul követtem az eseményeket amennyire lehetett – porig égett és leomlott a gyönyörűséges huszártorony – a Notre-Dame elesett……

Hiába vonultak ki a tűzoltók, alig tudták megfékezni a lángokat. Csend és sötétség uralkodik azóta a francia történelem képeskönyvének lapjain. A francia elnök azt ígérte újjáépítik, de sajnos még ma is bizonytalanok hogy kibírja-e az épület a tűz okozta károkat. Vitatkoztak arról hogyan is kellene újjáépíteni, az építkezés azonban egyelőre a megmaradt falak stabilizálásánál tart. Még mindig nem dőlt el hogyan is állítják majd helyre….

Ha Párizs jelmondatára gondolok: Fluctuat nec Mergitur – azaz Hánykolódik de el nem süllyed – talán még van remény a Notre-Dame számára is.

Én még úgy emlékszem rá, ahogyan mindig is szerettem. Csodáljátok, ahogy én láttam régen, ma már történelem >>>

A fotók évek utazásai során születtek, napsütésben, borongós időben, tavasszal-nyáron-ősszel,a Notre-Dame mindig elvarázsolt, de bármikor is ott jártam a városban, ide mindig visszatértem akár turista csoporttal érkeztem, akár hivatalos ügyben, akár privát kirándulásra. Ha valaha jártatok a Notre-Dame belsejében és utána megpihentetek a kertben – emlékeztek arra a menyugtató érzésre, a hangulatokra, a kert alakjaira, a padokon ülő szerelmespárokra. A Notre-Dame már nem lesz ugyanolyan, én mégis visszavágyom oda – keresem azt a hangulatot, azt a nyugalmat, azt a szabadságot.

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #notredamedeparis #párizsinotredame #fluctuatnecmergitur #paris #jadoreparis

Szólj hozzá!