Óriás dombormű a körúton

Minden nap ugyanazon az útvonalon járunk munkába és utána haza – vajon felemeljük néha  a fejünket ? Észrevesszük egyáltalán milyen városi csodák mellett vezet az utunk nap mint nap ? Felnéztetek már a házakra ?

A 4-6-os villamos vonalán, a Szent István körúton járunk. 

Szemben a Vígszínházzal két, külsőre közel egyforma ház áll a Szent István körúton, egymás mellett. (Szent István körút 13-15.)

Közös bennük a megrendelő és a tervező is. Az építtető, Haggenmacher Henrik malomtulajdonos volt, vagyis az építkezést megelőző időkben a telek is és a rajta álló malom is az övé volt. A Közmunkatanács és a főváros azonban egységes arculattal akarta kialakítani a környéket, ezért a malmot le kellett bontani. Haggenmacher továbbra is kezében tartotta a dolgokat, így kis idő után megbízást adott a két épület felépítésére, tervezésével Gaál Bertalan műépítészt bízta meg.

A két épület tehát közel azonos, de a legszembetűnőbb különbség, hogy a 13-as számú házat ma is díszíti az építtető foglalkozására utaló Aratás című óriás-dombormű. Mint sejthető volt, ez is párban készült, azonban a másik épület domborművét a háborús események elvitték. Egy felújítás során a volt dombormű mögött lakóteret létesítettek.

(A szakasz Forrása:  fővárosi védettség: nagykorut.budapest.hu/szent-istvan-krt/13).

A század vége felé a malomipar hanyatlásával Henrik egyre inkább ingatlanba fektetett. 1910-ben már 16 értékes házat birtokolt a főváros legjobb részein, egyike volt a főváros legfőbb adófizetőinek.

A 13-as számú ház hatszobás elegáns, tágas lakásaiban a kor vezető tisztségviselői éltek. A földszinten elhelyezkedő kereskedelmi és vendéglátóipari egységek az idők során hol gyorsan, hol lassabban váltották egymást. József Attila egyik Vágó Mártának írt levelében említi például Szent István körút 13-ban működő Stück éttermet, ahová a nő szülei ebédjegyeket vásároltak a „szegény fiú” költőnek.

A Stück után évtizedekig az elismert étlapján nemzetközi ízeket kínáló Berlin étterem fogadta a vendégeket a 13. számú ház földszintjén. Később óvóhelyet is kialakítottak a ház alatt.

(Forrás: octogon.hu/epiteszet/svajci-aranyember-jart-a-szent-istvan-koruton/)

Ha a nevet nem is jegyezzük meg, de azért a Vígszínház előtt állva nézzük meg ezt a két óriási épületet. Keressük meg a bejáratot őrző Atlaszokat, a sarkon az erkély alatt eldugott domborművet – nem bánjátok meg.

Köszönet minden megosztásért !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #szentistvánkörút #haggenmacher #PhotobySly

Szólj hozzá!