Őszi séta Szegeden

Tegnap láttuk a Hősök Kapuját, Rögtön ahogy a kaput elhagytuk a belváros felé haladva, az Aradi Vértanúk terére érkezünk – az egykori Gizella tér egyfajta központja ennek a városrésznek. Közel a Klinikák, az Egyetem, csak pár lépés a Dóm tér és a Tisza. 
Valahol középtájon van a Dóm térre vezető árkádok felett Szent-Györgyi Albert egykori idorája.Az épület körbeveszi a Dóm teret – Egyetemek működnek itt, a belváros felőli oldalon a püspöki palota és a Hittudományi Egyetem termeit láthatjuk, már a Hősök Kapujától, és ahogy áthaladunk az árkádok alatt – egy másik világba csöppenünk.

Előttünk a Fogadalmi templom, körben az árkádsorok az egyetemi épületek aljában, az árkádok falain szobrok, emlékek, koszorúk. Tudtátok hogy ez a tér akkora mint a velencei Szent Márk tér ? Itt zajlanak nyaranta – sajnos idén ismert okok miatt elmaradt – a Szegedi Szabadtéri Játékok színházi előadásai, a téren mobil nézőteret állítanak fel ilyenkor, a Fogadalmi templom a színházi előadások háttere. Aki járt már itt előadáson, tudja milyen meghatározó élmény ezen a téren egy színházi éjszaka, egy finom szegedi halászlével leöblítve. 


Az Aradi Vértanúk teréről az árkádok alatt átkelve jutunk a Dóm térre, ahol azonnal elénk tárul a Fogadalmi templom óriása, amelyet kilencven éve szenteltek fel (1930 október 24-én). A neoromán székesegyház Magyarország negyedik legnagyobb temploma. 
1879 márciusában a Tisza áradása szinte teljesen elpusztította a várost. Egy évvel később a város vezetői fogadalmat tettek egy nagy templom megépítésére. A régi Demeter templom emlékét ma a Dömötör torony őrzi a Dóm téren. Ma műemlék, a Demeter templom bontásakor került elő a falba épített kis torony,amelyet a Dóm főbejárata előtt láthatunk. 
Az ünnepélyes alapkőletétel 1914. június 21-én volt, de egy hónappal később kitört az első világháború, így a munka megszakadt. Erre utal a tornyokon látható márvány sáv a Szózat szavaival: “Az nem lehet hogy annyi szív hiába onta vért” Az építkezés 1923-ban folytatódott, végül 1930-ban szentelték fel a templomot. 

Körbejártuk a templomot, csodáltuk az árkádsor alatti szobrokat, az egyetem és a püspöki palota épületeit a hatalmas 12 ezer négyzetméternyi teret, majd a Tisza felé indultunk, ma egészen a Tiszavirág szoborig sétáltunk a csillogó folyó mellett. 

A Szőke Tisza ma is szép volt, csillogó sodrásával vonzotta a szemeket, a sétányon a Tömörkény István Gimnázium mellett elhaladva a Tiszát néző szobor párokat elhagyva érkezünk meg a Tiszavirág szoborhoz, közel a Régi Hídhoz. 


Holnap folytajuk  őszi szegedi sétánkat ! Tartsatok Velünk akkor is !

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #szeged #szegediséták #ősziséták #tisza #tiszavirág #PhotobySly

Szólj hozzá!