Régiségek – Elegancia – Columbo

Sétáljunk végig a Falk Miksa utcán, ha mindjárt indulnátok és a végén ismerkednétek össze a névadóval:

Ki is az a Falk Miksa ? Látunk itt-ott szép képeket az utcából, láthatjuk naponta akár Columbo hadnagy szobrát (ha erre járunk munkába), de vajon tudjuk-e ki is volt a névadó ? 

A politikusként és újságíróként hírnévre szert tett Falk Miksa Pesten született. Zsidó származású, jómódú polgári családban. Apja Falk József vagyonos kereskedő volt, azonban egyik rokona könnyelműsége miatt elveszítette pénze nagy részét. A család elszegényedett, Miksának pedig tizennégy évesen a tanulás mellett munkát kellett vállalnia, hogy segítsen szüleinek talpon maradni. Tizenöt éves korától dolgozott újságíróként, az Ungar című német nyelvű lapban közölt színházi kritikákat, illetve magyar nyelvű cikkek fordításait. Később az újság segédszerkesztője lett. 1847-ben bölcsészdoktori diplomát szerzett, majd Bécsbe költözött, ahol a műegyetemen tanult. Itt érte a őt a pesti 1848-as forradalom híre. A szabadságharc idején a bécs és a pesti lapoknak írt politikai cikkeket, amelyben a sorok között gúnyolta Ferenc Józsefet, Deák Ferenc és Széchenyi gróf is felfigyelt. Falk többször is meglátogatta Széchenyit a döblingi elmegyógyintézetben, sőt a gróf névtelen iratainak egy részét ő csempészte ki, némelyikhez előszót is írt. Ugyanakkor a hivatalosnak számító Budapesti Hírlapban a császári politikát támogató cikkeket írt – névtelenül.

Falk a Deák-párt híveként sürgette a kiegyezést, bár a Habsburg-államhatalommal többször is meggyűlt a baja. sajtóperbe fogták, miután egyik cikkében a magyar alkotmányosság helyreállítását sürgette. Doktori címét elvették és hat hónap fogházra ítélték, végül büntetéséből három hónapot ült le. 

Pere és büntetése miatt Falk csak megválasztása után két évvel, 1863-ban foglalhatta el az őt megillető helyet a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagozatán. Az éles eszű és éles nyelvű újságíróra a magyarokkal rokonszenvező Erzsébet császárné is felfigyelt: Schrönbrunnba hívatta, és arra kérte, tanítsa meg őt magyarul. Falk a nyelv mellett a magyar történelem és kultúra rejtelmeibe is beavatta a császárnét.

A kiegyezés után hazaköltözött és Andrássy Gyula miniszterelnök személyes felkérésére a Pester Lloyd főszerkesztője lett. Ebben az időszakban a magyar sajtó gyökeres átalakuláson ment keresztül: a cenzúrát eltörölték, a sajtó hivatása a magyar állameszme és kultúra képviselete lett Ausztriában és a világban. Falk Miksa – aki főszerkesztői működése kezdetén híres beköszöntő cikkben fejtette ki a programját – negyedszázadot töltött el a patinás lap élén. Ezzel párhuzamosan a politikában is aktív szerepet vállalt: 1869 és 1905 között országgyűlési képviselő volt,

2014-ben a belvárosi önkormányzat megbízásából a Falk Miksa utca körútra néző végénél felavatták a három évvel korábban elhunyt Peter Falk szobrát (Fekete Géza Dezső alkotása), mely leghíresebb szerepében, Columbo hadnagy ballonkabátját magára öltve, a detektív basset hound kutyájának társaságában ábrázolja az amerikai színészt. A hivatalos kommüniké a sztár és a néhai hírlapíró rokonságát nevezte meg indoklásként. Azonban, a híresztelés, miszerint Falk Miksa lenne Peter Falk dédapja, pusztán egy városi legenda

(Forrás olvasmány divany.hu/vilagom/2020/10/02/ki-az-a-falk-miksa-utca-terfigyelo/)

Az utcában egykori csillagos házak, galériák, gyönyörű kapuk és lépcsőházak – ha sikerül, lessetek be valamelyikbe, majd sétáljatok el Columbo felügyelő szobrához. 

Mikor randevúztok a felügyelővel a körút sarkán ?

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #lipótváros #falkmiksa #falkmiksautca #elegancia #régisigégek #PhotobySly

Szólj hozzá!