Rózsakert a Belvárosban

A szigeten József Nádor, a “legmagyarabb Habsburg” kezdett el parkosítani.
A kert kedvelő Nádor kezdeményezésére elkezdődött a Sziget kertészeti rendezése és a külföldön megcsodált fák telepítése. Tölgyek, platánok, kőrisek szegélyezik a sétányokat, maga a Nádor is gyakran metszette a fákat. Találunk itt vadgesztenyét, akácot, páfrányfenyőt (Gingko Giloba), Fekete fenyőt, Tiszafát, Tulipánfát is.
A hajdani ferences-kolostor templomának romfalához csatlakoztatva nyaraló épült, környezetét parkosították. A nyaralótól kiindulóan a sűrű erdős területeket fokozatosan ritkították. Az első díszfákat és díszcserjéket az 1810-1820 közötti időszakban ültették. A főhercegi család és a vendégek kiszolgálására az alsósziget területén, majorság, konyhakert, gyümölcsös, és néhány helyen szőlőültetvény is létesült – ezeket a későbbiekben felszámolták.
A nádori nyaraló közelében létrejött az első rózsakert. A magyar reformkor idején a rózsakertben, az akkoriban ismert összes rózsafajta megtalálható volt. A kert ma is gyönyörű – emlékeztetőül, vagy kedvcsinálónak, hoztam Nektek egy virtuális sétát a Rózsakertben. Merüljünk el kicsit a virágok szépségében !

Rózsakert a Margit-szigeten


#slyvoyage #slyvoyagebudapest #margitsziget #ilemarguerite #jardendesroses #rózsakert

#jadorebudapest #baladesvirtuellesábudapest #virtuálisbudapestiséták

 #RestezChezvous #maradjatokotthon 

Szólj hozzá!