Séta a Budavári Sikló körül

A Budavári Palota mellett sétáltunk, itt találkoztunk a Kockásfülú Nyúl miniszobrával, Budapest panorámáját kémlelve. Lessük meg mit is lát innen fentről – mi találunk még más látnivalót is, ha elindulunk a lépcsőkön, mindjárt a Budavári Sikló felső állomása melllett.

Az eredetileg gőzüzemű Siklót Széchenyi Ödönnek, Széchenyi István gróf fiának a kezdeményezésére építették 1868 és 1870 között. 

1870. március 2-án avatták fel második ilyen szerkezetként Európában. 

Hetvenöt éven át jól működött a különleges közlekedési eszköz, csodálatos panorámát kínálva a város pesti oldaláról. Nagy forgalmat bonyolított le: 1873-ban már 1,5 millió utast szállított. A várban csak 1928-ban indult meg az autóbusz-közlekedés, de addigra a turisták megkedvelték, így forgalma nem csökkent .A második világháborúban súlyosan megrongálódott, a felső épületet és az ottani kocsit légibomba pusztította el, az alsó épület és a gőzgép épen maradt. A felújítás helyett berendezéseit széthordták – működése hosszú évekig szünetelt. 

A Siklót hosszas várakozás után 1986. június 4-én nyitották meg ismét. Napjainkban az utaslétszám évi 500 ezer és 1 millió közöttire tehető.

Az eredeti gőzüzemű gépház az alsó végállomáson volt. A szerkezetet jelenleg egy elektromos motor működteti a felső végállomás alatti gépteremből.

Kocsinként egyszerre 24 utast tud szállítani – A pálya hosszúsága 95 méter. Az alsó és felső állomás közti szintkülönbség 50 méter.

A mai kocsinak neve és pályaszáma is van. Az Alagút felőli északi pályán a „Margit”, a déli oldalon „Gellért” közlekedik.

A sikló két kocsija inga szerűen van összekötve. Miközben az egyik kocsi felfelé indul, a másik lefelé szállít utasokat. Kocsinként egyszerre 24 utast tud szállítani.

A kéthetenként esedékes karbantartáson kívül tavasszal és ősszel általában 5-5 napra áll le a közlekedés, hogy az aktuális munkákat el tudják végezni – jelenleg nem üzemel. 

Reméljük hamarosan újra a kocsikból gyönyörködhetünk a városban, addig pedig sétálhatunk körülötte. A lefelé vezető sétánkon akár ilyen panorámát is láthatunk ha elég szemfülesek vagyunkl. A lépcsők az a Alagút feletti kilátó teraszra vezetnek, épp szemben a Lánchíddal.

Induljunk el a mai virtuális sétánkra – cél a Clark Ádám tér és a Lánchíd: >>>>

Budavári Sikló / Funiculaire de Buda

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #slyvoyageblog #slycafé #visitebudapest #funiculairedebuda #budavárisikló #buda #budaivár #chateaudebuda #PhotobySly

Ha kérdésed van, keress meg Bennünket, vagy küldd el a kérdésedet itt.

Szólj hozzá!