Séta a Vízivárosban

(a Batthyány tértől a Margit körútig)

Budapest I. és II. kerülete tartozik ide. Aki arra tippelt hogy a régi Bomba tér a mai Batthyányi tér – helyesen válaszolt a tegnapi kérdésre. 

A Duna partról indulunk a Vízivárosba. Ennek a városrésznek az életében fontos szerepe volt (és van) a Dunának. Kereskedelmi útvonal mellett fekszik, a Dunán kikötőkkel, a parton kereskedők házaival, akik barokk stílusú házakat építettek ide. A talaj szintje akkoriban még mélyebben volt mi ma, ezt láthatjuk ezeknél a házaknál már a Batthyány téren is – egy-két lépcsőfokot lefelé kell mennünk, hogy a kapun beléphessünk. Ezekben az udvarokban nyugalom és béke fogad Bennünket – egy perc alatt is visszacsöppenhetünk egy régi világba. Körbejárjuk a Batthyány teret, majd a Duna parton a Fő utca felé sétálunk. 

A törökök a hódoltság idején építették itt a Király Fürdőt, ami még ma is üzemel. 

A Fürdő mellett egy kis parkban Sevcsenko ukrán költő szobra mellett pihenhetünk kicsit.

A Fürdő mellett elsétálhatunk a Bem József utcában található Öntödei Múzeumhoz (ilyen is van Budapesten!).A múzeum  a Ganz Ábrahám által 1845-ben alapított Ganz-gyár egykori öntödéjében működik. Az üzemi termelés 1964-ben állt le, majd  ipari műemlékké nyilvánították. Ganz Ábrahám életének emlékeit, a gyár egykori berendezéseiből rendezett kiállítást látogathatunk itt. 

Víziváros

Ha a Bem József utcán a Margit körút felé sétálunk, hamarosan elérünk következő állomásunkhoz. Egy különleges házat fogunk megnézni a következő alkalommal. Ide csak ritkán juthat be aki nem ott lakik, legfeljebb belógni lehet a házba fotózni. Mi megmutatjuk Nektek a következő virtuális sétánkon a “dugattyús házat”. Visszavárunk Benneteket !

Szólj hozzá!