Táncoló leányok a Munkácsy Mihály utcán

A Sonnenberg ház – Budapest, Munkácsy Mihály u. 23. (VI. kerület, Terézváros)

Terézvárosban, a régi fénykort idéző villák között járunk még mindig, az Epreskert körül. Már messziről feltűnik a sárga épület – a Munkácsy Mihály utca ékszerdoboza.  Az épület megrendelője Sonnenberg Imre kereskedő volt, a tervező az ünnepelt, a szecesszió jegyében dolgozó építésze, Kőrössy Albert Kálmán.

Emlékeztek ? Már találkoztunk a nevével a Városligeti Fasorban és a Munkácsy Giminél is. Az 1904-ben épült Sonnenberg-ház kapuja és díszítése a szecesszió stílus jegyeit mutatja. Ívek, hullámzó formák, lebegés mindenütt ahová csak nézünk – pedig csak kívülről szemléljük a házat.

A kaput, ill. a lépcsőházi bevilágító ablakot táncoló lányok ékesítik. Sajnos, az egykor Róth MIksa által alkotott eredeti hatalmas ablakok nem láthatók, azokat a háború után összetörték.

Sonnenberg-ház

Napjainkban a mostani tulajdonosok összefogtak hogy felújítsák a házukat, sajnos a régi formát már nem lehet visszaállítani teljes mértékben, de legalább született egy szinte példa nélküli összefogás egy társasház lakói között azzal a céllal, hogy megőrizzék a lakóhelyük értékeit, a régi formájában megpróbálják azt felújítani az anyagi és egyéb nehézségek ellenére is.

Ha tehetitek, tegyetek itt egy sétát és csodáljátok meg a kapu körül lebegő nőalakokat, lessétek meg az Epreskert műalkotásait a kertben. Ha lemaradtatok az Epreskertben tett sétánkról, itt pótolhatjátok:

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapest #budapesttecsodás #terézváros #sonnenbergház #munkácsymihályutca #szecesszió #PhotobySly

Szólj hozzá!