Tour de France

Nemrég még rózsaszín lázban égtünk – hamarosan sárgára váltunk – jön a Tour de France !

Tudjátok, a tv előtt ülve körbeutazhatjátok Franciaországot – Bretagne-ból rajtolnak, majd bejárják a hegyeket, végül a párizsi Champs-Elysées sugárúton érnek majd célba július 18-án, a mintegy 3414 km kerékpározás után. 

Itt megtaláljátok a részletes útvonalat: 

Le parcours officiel du Tour de France 2021

Június 26-tól, aki teheti már napközben – de esténként biztosan a képernyő elé szegeződünk ! Azért ne felejtsetek el otthon is kerékpárra ülni – úgy majd még jobban értékelitek a sportolók teljesítményét. 

Tour de France kisokos: 

A versenyzők csapatokba szerveződve indulnak a versenyen. Az egyes csapatok a következő versenyzőkből állnak össze:

csapatkapitány,hegyimenő, sprinter, időfutammenő, segítő (“vízhordó”).

A kapitány az a versenyző, akitől a legjobb helyezést várja a csapat az összetett versenyben. 

Az összetett versenyt az nyeri, aki az időeredményei alapján a legjobb eredményt éri el. 

Az egyes szakaszokon különböző színű trikókat osztanak a versenyzőknek az eredményeik alapján: 

Összetett verseny Sárga trikó (maillot jaune)

Az összetettben vezető versenyző viseli, 1919-ben vezették be, színét a támogató autós magazinról kapta.

Pontverseny Zöld trikó (maillot vert)

A pontversenyben vezető versenyző viseli, 1953-ban vezették be. Pontokat a szakaszok közben a sprinthajrákban és a szakaszok befutóiban lehet gyűjteni. Pontazonosság esetén az összetettben elért helyezés dönt.

Hegyi összetett Pöttyös trikó (maillot à pois rouges)

A hegyi összetettben vezető versenyző viseli, 1975-ben vezették be. A trikó a Poulain Chocolat nevű csokoládégyár színeit viseli (fehér alapon piros pöttyök), akik 1933-ban szponzorálták a hegyek királyát. A hegyi hajrákban megszerzett pontok alapján állapítják meg a sorrendet, azonos pontszám esetén az összetettben elért helyezés dönt.

Fiatalok összetett versenye Fehér trikó (maillot blanc)

A legjobb 25 év alatti versenyző viseli, eredetileg már 1975-ben bevezették, de 1989 és 1999 között a trikót nem osztották ki, ettől függetlenül az eredményeket rögzítették. 1997 óta hivatalosan Souvenir Fabio Casartelli a díj neve, az 1995-ben életét vesztett versenyző emlékére.

Legaktívabb versenyző Piros rajtszám (prix de combativité)

A legaktívabb versenyző viseli, minden szakasz végén egy nyolctagú szakmai zsűri dönt róla. A rajtszámot minden nap a rajt előtt adják át a versenyzőnek. A Tour végén kihirdetik az egész körverseny legaktívabb versenyzőjét is, aki a trikóviselőkhöz hasonlóan díjat kap.

TDF kisszótár 🙂 

  • étape – szakasz
  • maillot – trikó
  • peloton – mezőny
  • coureur – versenyző
  • contre-la-montre – – időfutam
  • grimpeur – hegyimenő
  • tête de la course –a mezőny eleje
  • sommet – hegyi befutó
  • poursuivant – üldöző (aki leszakadt a mezőnytől)

A lényeg a sárga trikó ! A nyertes viheti majd haza a számára legbecsesebb trikót a verseny végén. 

A versenyzőket a csapatok autói, biztosítók, orvosok kísérik – A teljes Tour-karaván a rendezőkkel, segítőkkel és versenyzőkkel együtt közel 4500 főt számlál. Ide a versenyzőkön kívül több száz fős kísérőcsoport is tartozik: versenyigazgató, rendezőség, orvosi kocsi, csendőrség, a csapatok kísérő kocsijai, médiajárművek (kamerás motorok, helikopterek, újságírókat szállító kocsik) és a szponzorok járművei, amelyekből az útvonal mentén órákkal a verseny előtt szétosztják a szponzorok ajándékait (zászlók, táblák, lufik, sapkák, pólók, stb.).

Aki kint volt a Tour de Hongrie valamelyik szakaszán idén, láthatta milyen hosszú a kísérők karavánja, képzeljétek el a Tour de France karavánját ! (emlékeztetőül egy kis Tour de Hongrie: https://youtu.be/iRqfDzS9K4o

A Tour 1903 óta hozza lázba a kerékpársport rajongóit. A verseny különböző terepeken zajlik – hegyek-lejtők-városok-szűk utcák vagy épp sugárutak adják a verseny hátterét. A legnehezebb szakasz a Királyetap, gyakran hegyi befutóval. A verseny során vannak pihenőnapok. A legszebb, a 21.,  az Étap d’Honneur – a Becsület Szakasz pedig egy tiszteletkör a győzteseknek. Ezen a szakaszon már nincs versenyzés, a Champs-Élysées kivételével – itt a szakasz folyamán pezsgős poharak kerülnek elő, a versenyzők beszélgetnek, ünnepelnek, majd köröznek Párizs belvárosában, ahol a verseny véget ér, majd a Diadalívvel a háttérben átadják a díjakat. 

Magyar versenyző a Tour mezőnyében: Bodrogi László (2002, 2003, 2005). Talán nem is olyan sokára ismét egy magyar versenyzőt láthatunk majd a Tour de France versenyében…

Keressétek a sárga trikóst a mezőnyben ! 

Bringázásra fel ! Június 26-án találkozunk a képernyő előtt !

#slyvoyage  #slyvoyagebudapest #tdf #bringamánia 

Forrás: TourdeFrance hivatalos oldal ; Wikipedia/Bodrogi László; saját jegyzetek

Szólj hozzá!