Varázslat Vácrátóton 2/1

Új képeslap Sly bőröndje helyett, ezúttal a hátizsákjából

Régóta terveztük már hogy meglátogatjuk a csodálatos vácrátóti Arborétumot, amiről már sokat hallottunk. Ahogy ígértük, a rövid bemelegítés után ( https://fb.watch/5jl0Bz0pPA/), május 1-én meglátogattuk a növénygyűjteményt.

Most a kirándulásunk első részét mutatjuk meg Nektek. 

A busz – aki nem autóval indul útnak jó ha tudja – közvetlenül az Arborétum bejáratával szemben áll meg. Újpest Központtól kb 50 perc alatt ide lehet érni. Kevesen voltak még a parkolóban, a pénztárnál is gyorsan bejutottunk a kertbe. A pénztárnál megvásárolt tájékoztató füzet segítségével, elindultunk az ajánlott útvonalon, naná hogy az ellenkező irányban vágtunk neki a sétának, csak mert a Tornácos ház mellett megláttunk pár tulipáncsodát, és persze azonnal fotózni akartunk.

A kijelölt útról nem tértünk le, csak a bejárás ajánlott irányát fordítottuk meg. Utólag, talán nem is volt ez így rossz – így még a séta végére, amikor már fáradtabbak voltunk, itt is vártak még ránk meglepetések és fotótémák – nem kis mennyiségben.

Először a rendszertani gyűjtemény felé haladtunk. A félkör alakú kert középpontja egy mesterséges domb, ahonnan körbetekinthetünk a kertre. 

A kis domb túloldalán kanyargós ösvény vezet a Nagy tó felé. Az első kis fahídon átkeltünk a szigetre, elvarázsolt bennünket a látvány – zöldek, rózsaszínek, pirosak, sárgák, fehérek és lilák, tükröződés a tó vizében, a távolban a Kastély – nyugalom, friss levegő, érezni a természet erejét. Pár perc pihenő után tovább indultunk a Sziklakert felé, majd színes tulipán szőnyegekhez érkeztünk. Tulipánok minden mennyiségben – színek, minták, formák – varázslatok.

Minden lépésnél lőttünk egy-egy képet, pedig még nem is sejtettük, hogy később a Kastélynál és az Üvegházaknál is tulipán különlegességek várnak ránk. Hoztunk Nektek néhány varázslatos pillanatot >>>

A tulipán kehely alakú virágú hagymás dísznövény, a liliomfélék családjának egyik nemzetsége. Az európaiak a XVI. században ismerték meg, amikor a 1555-ben a bécsi udvar isztambuli nagykövete ajándékba hozott párat az Oszmán Birodalomból. 

Azóta, a nemesítésnek köszönhetően, számtalan fajta, szín, forma variáció született – mi pedig mindet szeretjük. Ám a parkban nem csak tulipánok vannak, az óriási növénygyűjtemény – kb 27 ha a park területe – sok más szépséget is rejt. Következő virtuális sétánk során a park más büszkeségeit és helyeit is megmutatjuk Nektek. 

Tartsatok Velünk legközelebb is ! 

A bejegyzés nem reklám, egyszerű élménybeszámoló, kedvcsináló a park meglátogatásához. Az Arborétumba belépőjegyet kell váltani, májustól vezetett élményséták indulnak a kertben – egyszer mindenképp látogassatok el ide. 

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #arboretum #vácrátót #tulipanmania #képeslapok #mesélakékbőrönd #PhotobySly

Forrás: saját helyszínbejárás, Wikipedia-Tulipán szócikk, PhotobySly

Szólj hozzá!