Városligeti fasor – irány a Lövölde tér

Legutóbbi sétánkon a Városligeti fasor nagykövetségekkel tűzdelt oldalán sétáltunk a Városliget felé, ma visszafordulunk és sétálunk a Lövölde tér felé. Ez a páros oldal, ami már a VII. kerülethez tartozik. (A páratlan számozású oldal még a VI. kerület területe). 

Tegnap a Dózsa György út sarkán álltunk meg, nagyjából az időkerék vonalában, ahol ma már az épülő múzeum földből kiemelkedő épületét láthatjuk. Ha visszafelé indulunk, ezen az oldalon először a Resonator Park épülete előtt haladunk el 

(Városligeti fasor 47-49). Itt élt és dolgozott Klösz György fotográfus, fényíró. Aki keresett már régi fotókat a Fortepan oldalán, gyakran találkozhatott a nevével.. Eredetileg kétemeletes eklektikus nyaraló volt, amely a Klösz család számára épült 1895-ben. a földszinten rajztermek, cselédlakás került kialakításra, az első szinten lakótereket alakítottak ki a család számára, a felső szinten fényképészeti alkotótermek voltak, hatalmas üvegablakokkal. 

Kösz György Darmstadtban született, 1866 körül érkezett Budapestre, ahol fényirdát nyitott, 1871-ben a Magyar Fényképészek Egyletének alapító tagja lett. A szabadtéri fotózás során a bontásra ítélt épületek emlékeit hagyta ránk – ezeket a fotóit találhatjuk meg a Fortepan gyűjteményében. 

Ma a irodaházként működik az egykori fotós nyaralója és műterme. 

Klösz György villája mellett közvetlenül Kőrössy Albert építész gyönyörű szecessziós villája késztet bennünket megállásra. Ívek, formák, ablakok, szimbolikus homlokzati díszítések, játékos kerítés…belül Róth Miksa üvegablakai…de jó lenne ide benézni ! 

Az 1899-ben tervezett villa földszintjén hajdanán a család közös terei kaptak helyet.  Az alagsori kiszolgáló helyiségek konyhája étellifttel kapcsolódott a földszinti tálalóhoz. Kezdetben az utcai szobákat Kőrössy irodának használhatta, de ezt a funkciót a telek végében épült műteremház 1904-től átvette. A hálószobák, a férfi és női fürdőszobák az emeleten kaptak helyet, a cselédség a pinceszinten lakott. Az impozáns előcsarnok színes, ólombetétes nagyablaka és a belső ajtók üvegezése Róth Miksa műhelyének remekei. A díszes kőlépcső míves, márványbetétes, szecessziós kovácsoltvas korlátjának tervét Hoffmann József budapesti épület- és műlakatos mester kivitelezte.

A villát több ütemben újították fel, utoljára 2015-ben. Előadóterem és rendezvényterem is van ma itt, szecessziós külső modern belső kialakítással párosul az épületben. 

A két épület a Városligeti fasor kiemelkedő szépségű épületegyüttese. 

Ha tovább haladunk, hamarosan megérkezünk az Ádám Villához, amely ma rendezvény központként működik Budapest elegáns villanegyedében. A neobarokk épület zöld növényzettel benőtt kerítés mögött bújik meg. Az épület belül jól variálható, összenyitható vagy leválasztható tereivel sokféle rendezvénynek adhat otthont. Könnyen megközelíthető, elegáns helyen van. 

Az Ádám Villa 1920 körül épült. Egykor Dr. Ádám Lajos sebészprofesszor és családja tulajdonában állt.

A világhírű sebész főorvos a szomszédos fasori klinika alapítójaként a mai sebészgenerációk egyik legfőbb tanítómestere volt. 

Ha tovább sétálunk, érdemes egy pillantást vetni a páros oldal villáira – innen talán még impozánsabbak. De folytassuk tovább a páros oldalon. A következő szépség a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Kollégiumának épülete, amelynek homlokzatán is érdemes elidőzni. 

A Zeneművészeti Kollégium épületével szomszédos a szecessziós  Székács Villa (Városligeti fasor 31.) – díszkúttal a homlokzatán – Sebestyén Artúr egyik munkája. 

Majd újabb felújított villa következik, amelyet ma irodaként használnak. 

A fasori szanatórium épülete ma elhagyatottan áll, pedig a Quittner Zsigmond által tervezett épület, amelyből a későbbi Korvin Ottó Kórházat kialakították,  egykor szebb napokat látott. 2007 nyarán szűnt meg itt a gyógyító tevékenység. 

Ahogy a volt Szanatórium épületét elhagyjuk, megérkezünk a Fasori Evangélikus Gimnáziumhoz, és templomhoz. Itt már csak pár lépés és újra a Lövölde térre érkezünk. 

(Forrás olvasmányok: Wikipedia ; epiteszforum.hu )

#slyvoyage #slyvoyagebudapest #budapesttecsodás #virtuálisétákbudapesten #városligetifasor #PhotobySly